Postcode.nl: Kosten besparen en andere voordelen

Vrijwel iedere gemeente werkt wel met een postcodetabel. Intypen van straat en huisnummer volstaat dan om het volledige adres op te zoeken of aan te vullen. Postcode.nl is de grootste aanbieder die hiervoor BAG-data gebruikt.

De BAG is voor overheden leidend als het gaat om adresgegevens. In de meeste gevallen komen de BAG-data overeen met het postale afleveradres, maar niet altijd. Denk bijvoorbeeld aan hoekwoningen die hun brievenbus in de zijstraat hebben. “Voorheen konden wij onze gegevens uitsluitend afnemen bij PostNL, die tot 2012 de enige aanbieder was van een postcodetabel,” vertelt Jean-Paul Lagendijk, marketing & sales director bij Postcode.nl. “Dat leverde voor onze overheidsklanten natuurlijk gedoe op, want de postale tabel kent sommige adressen niet.”

Toen Postcode.nl in 2012 gebruik kon gaan maken van deze BAG-data, deden ze dat dan ook meteen. “Overheden zijn namelijk verplicht om met BAG-data te werken. Dan is het veel handiger om voor je postcodetabel ook gebruik te maken van BAG-adressen. Je hebt dan immers 100 procent aansluitende data.”

 

Duizenden euro’s besparen

Er was nog een andere reden om de BAG als leidraad te gaan gebruiken. Lagendijk: “De BAG hanteert een veel vriendelijker kostenstructuur. De kostenbesparing die we daarmee realiseren geven wij door aan onze klanten.” Een licentie kost bij Postcode.nl € 595,- per jaar, ongeacht het aantal vestigingen. “Je koopt gewoon voor de hele gemeente één licentie en kunt het bestand dat je krijgt in alle applicaties gebruiken. Andere leveranciers hanteren vaak een hoog instapbedrag en dan gaat de teller ook nog eens lopen naarmate je meer licenties afneemt. De te realiseren besparing ligt in de duizenden, voor grote gemeenten zelfs tienduizenden euro’s.”

 

Geen extra werk

Het is dan ook niet vreemd dat veel gemeenten al zijn overgestapt. Ze zien soms op tegen ‘het gedoe’, maar in de praktijk blijkt er helemaal geen migratietraject te zijn. Lagendijk licht toe dat ze hetzelfde formaat aanbieden als andere leveranciers. “Daardoor kan de overstap eenvoudig worden gerealiseerd door middel van een regulier mutatiebestand. Je hebt er dus helemaal geen extra werk aan.” Uiteraard wordt met het eerste mutatiebestand van Postcode.nl alle data omgezet naar BAG-data.

 

tussen

Postcode.nl geeft klanten de mogelijkheid zelf hun updatecyclus te kiezen. De meeste klanten kiezen voor een wekelijkse of een maandelijkse update. “Dat hangt een beetje af van de organisatie,” aldus Lagendijk. “De Nationale Politie en de ambulancediensten werken ook met onze tabel. Zij updaten wekelijks omdat het voor hen uiteraard van cruciaal belang is dat het adres goed is. Maar voor een middelgrote of kleine gemeente is maandelijks of soms per kwartaal updaten veelal voldoende. En wanneer een gemeente helemaal geen zin heeft om de tabel te updaten, biedt de webservice van Postcode.nl uitkomst. Die is voor het zelfde bedrag van €595,- per jaar beschikbaar.”

Benieuwd naar de maatwerkmogelijkheden van Postcode.nl of naar reacties en ervaringen van gemeenten die al zijn overgestapt op de postcodedatabase van Postcode.nl? Bel 023-5325689 of mail info@postcode.nl.

 

Gerelateerde berichten...

X