Slim gefinancierde audiovisuele middelen helpen de zorg vooruit

De modernste audiovisuele en ict-oplossingen dragen bij aan de best mogelijke patiëntenzorg. Ze zijn ook nog eens aantrekkelijk te financieren. Aad Weerheim van BIS en Guy Gimbrère van Econocom leggen uit wat ze zorgorganisaties te bieden hebben. “Zorgorganisaties zorgen, wij ontzorgen.”

Het is een probleem waar menig zorgorganisatie mee kampt: hoe kunnen we optimale beslissingen nemen over een individuele patiënt? In dit digitale tijdperk zijn er gelukkig innovatieve oplossingen voorhanden. Een voorbeeld daarvan is de patiëntbespreekruimte met multiscreens. Aad Weerheim, accountmanager van BIS, legt dit concept uit: “Het is een ruimte waar betrokken specialisten, bijvoorbeeld in een multidisciplinair overleg, naar verschillende grote schermen kijken waarop digitale informatie over een patiënt wordt getoond. Denk aan info uit het EPD en uit PACS. Met deze centraal gepresenteerde informatie kan op een efficiënte manier over een patiënt worden gesproken. Wanneer de materie zo complex dat een second opinion van een specialist dichtbij of veraf noodzakelijk is, dan biedt een videoconferencing-oplossing uitkomst. Tegenwoordig kunnen op die manier hoogwaardige beelden en geluiden worden gedeeld.”

 

Spreekuur via videoconference

Niet alleen specialisten onderling hebben baat bij slimme technologie, maar ook kan het contact tussen behandelaar en patiënt ermee worden vereenvoudigd. Weerheim: “Een van onze klanten, een groot ziekenhuis, faciliteert dit digitale contact al op een succesvolle manier. Het betreft een afdeling waar patiënten een flinke ingreep moeten ondergaan, waarvoor altijd nazorg nodig is. Die nazorg is in de meerderheid van de gevallen niet van dien aard dat fysiek contact tussen behandelaar en patiënt noodzakelijk is. Om tijd en kosten te besparen, kunnen behandelaar en patiënt elkaar spreken via een internetverbinding – met glashelder geluid en haarscherp beeld. Daar is dan alleen bijvoorbeeld een laptop of tablet met speciale software voor nodig.”

 

Totaalinrichting van een ruimte

De patiëntbespreekruimte en het spreekuur via videoconference zijn twee van de vele innovatieve oplossingen die BIS voor de zorgsector heeft (zie ook kader). BIS is overigens niet zomaar leverancier van audiovisuele en ict-oplossingen, stelt Weerheim. “We zijn totaalleverancier. Dat wil zeggen dat we AV- en ict-oplossingen bieden, maar ook de totaalinrichting van een ruimte voor onze rekening nemen. Denk aan de vloer, de meubels en het verlichtingsplan. De inrichting, de audiovisuele en ict-apparatuur en de gebruikers hebben namelijk allemaal met elkaar te maken. Neem bijvoorbeeld de tafelvorm, afstand tot de camera en zitpositie van de deelnemers bij videoconferencing, dat luistert nauw. Onze gespecialiseerde interieurarchitecten hebben kennis van techniek én van inrichting, waardoor we een ruimte kunnen realiseren waarin het goed en prettig werken is.” Bijkomend voordeel is dat er geen verschillende partijen nodig zijn voor de inrichting van een ruimte.

 

Alternatieve financieringsvorm van innovatie

Veel van de genoemde oplossingen dragen bij aan efficiënter werken in de zorg, ten gunste van patiënten. Toch kan het nóg aantrekkelijker. Dat heeft alles te maken met alternatieve financieringsvormen die het gebruik van state-of-the-art technologie dichterbij brengen. Guy Gimbrère is Agent voor Econocom Healthcare. Econocom is de moederorganisatie van BIS. Waar BIS totaalleverancier is van audiovisuele en ict-oplossingen, is Econocom marktleider op het gebied van slimme financiering van innovaties. Voor verschillende sectoren, waaronder de zorg, biedt Econocom de dienst Digit-all. Gimbrère licht toe: “Ons motto is: ‘U zorgt, Digit-all ontzorgt’. Met een breed pakket aan diensten begeleiden we de digitale transformatie van onder meer ziekenhuizen, GGZ, verpleeg- en verzorgingsinstellingen. We ondersteunen ze met advies, financiering, inkoop, opslag, personalisatie, levering, installatie en recycling van digitale producten. Digit-all is modulair opgebouwd. Iemand kan dus op basis van zijn wensen het hele pakket diensten afnemen, maar ook één of enkele.”

 

Totale ontzorging

Een van de onderdelen van Digit-all is dus de financiering van de modernste, digitale apparatuur voor de zorg. Gimbrère: “Het probleem met nieuwe technologie is dat de tijd ontzettend snel gaat. Wat nu nieuw is en door patiënten wordt omarmd, kan over enkele jaren alweer verouderd zijn. Wie had bijvoorbeeld vijf jaar geleden gedacht dat contact met je arts via videoconferencing mogelijk zou zijn? Traditionele financieringsmodellen zijn dan ook niet meer toereikend in deze snel veranderende wereld. Zij gaan nog uit van bezit en ouderwetse afschrijvingstermijnen.”

De financieringsvorm van Econocom speelt in op de trend dat gebruik belangrijker wordt dan bezit. Een voorbeeld dat Gimbrère noemt, is de ‘behandelkamer-as-a-service’. “Dit houdt in dat de apparatuur in die behandelkamer eigendom is van Econocom, en dat een zorgorganisatie alleen betaalt voor het gebruik.”

De voordelen van deze alternatieve wijze van financieren zijn legio. Om te beginnen weet elke gebruiker altijd waar hij aan toe is, een zorgorganisatie betaalt niet een groot bedrag voor de aanschaf en (dus) het bezit van de apparatuur, maar slechts een vast, maandelijks bedrag voor het gebruik ervan. Daarnaast is het een flexibele oplossing die een ziekenhuis of andere zorginstelling de mogelijkheid biedt bij te blijven op het gebied van apparatuur. Gimbrère: “Doordat Econocom eigenaar blijft van de apparatuur, kunnen wij deze altijd up-to-date houden, bijvoorbeeld wanneer er nieuwe technologieën voorhanden zijn. En dit tegen gelijkblijvende kosten.”

Laatste voordeel van deze financieringsvorm: hij is betrouwbaar. Stel dat een ziekenhuis Econocom een vast bedrag per maand betaalt voor een videoconferencing-oplossing, dan zorgt BIS vervolgens voor totale ontzorging. Weerheim: “De service gaat veel verder dan alleen het leasen van bijvoorbeeld een paar schermen. Voor dat vaste maandbedrag zorgen wij ook voor installatie, onderhoud, advies, noem maar op. Een optimale werking van de apparatuur is dus gegarandeerd.” Voor de zorgsector betekent dit win-win-win: totale ontzorging op digitaal gebied, voor een vast bedrag per maand, met altijd de modernste middelen in huis.

 

Van Auditoria tot Skillslabs: wat heeft BIS de zorg te bieden?

  • Auditoria met grootbeeldprojectie en alle bijbehorende faciliteiten.
  • Complete inrichting van MDO-ruimten met videoconference, zeer eenvoudige bediening en multiscreen-oplossing.
  • Informatie van alle mobiele apparaten draadloos presenteren.
  • Patiëntvriendelijke bureaus met meekijkscherm in de spreekkamer.
  • Skillslabs met een grootbeeld, touch display (LCD/LED) en opnameapparatuur. Ideaal voor training en opleiding.
  • Briefing-/overdrachtruimtes met touch displays of digitale whiteboards voor optimaal overleg, instructie en briefing.
  • Weergeven van digitale microscoopbeelden met HD beeldkwaliteit.
  • Effectief stroomlijnen van vergaderingen en bijeenkomsten met ruimtereserveringssystemen.
  • Productie van patiëntvoorlichtingsfilms en instructievideo’s.

 

 

 

Gerelateerde berichten...

X