Al tien jaar een lovenswaardig initiatief

Stichting ITdonations

Afgeschreven hardware is typisch zo’n onderwerp dat vaak onderaan de aandachtlijst bungelt van it-managers. Toch is adequate afvoering en verwerking van afgeschreven it-apparatuur belangrijker dan menigeen veronderstelt. Denk alleen maar aan achtergebleven of herstelbare data op harde schijven.

Stichting ITdonations – die dit jaar haar tiende verjaardag viert – biedt een vriendelijke en verantwoorde oplossing voor dit probleem. Claudia Vink, de drijvende kracht achter ITdonations, legt uit dat de stichting afgeschreven ict-apparatuur vanaf de zakelijke markt in heel Europa afvoert en verwerkt. “Voor een bedrijf is dit een relatief gemakkelijke oplossing om afgeschreven hardware af te voeren. Wij verpakken de apparatuur en halen het op bij de relatie. Volgens de meest recente ISO- en milieunormen schonen we alles en met de gespecialiseerde software van Blancco worden alle data van de harde schijven verwijderd. Deze 100 procent veilige dataverwijdering is een belangrijke overweging voor bedrijven om met ons in zee te gaan.”

 

Restwaarde

Aan het einde van ieder traject krijgt het bedrijf een professionele eindrapportage. Hierin staat van iedere harde schijf het serienummer en ontvangt men het bijbehorende dataverwijderingscertificaat. “Zo kunnen zij aan toezichthouders, indien nodig, aantonen dat ze voldoen aan alle wettelijke eisen omtrent het afvoeren van afgeschreven hardware”, vertelt Claudia. “Apparatuur van 6 jaar of jonger zetten wij na het schonen weer in de markt. Het heeft namelijk nog een restwaarde. Deze restwaarde wordt volledig gedoneerd aan het goede doel waar de relatie voor kiest. Sommige bedrijven hebben hun eigen goede doel, zoals ziekenhuizen die vaak een eigen stichting hebben. De opgehaalde apparatuur krijgt dus een ‘nieuw leven’. Wij zijn geen recyclebedrijf. Wel nemen wij, als service, ict-afval mee dat geen restwaarde meer heeft. Wij zorgen ervoor dat dit verantwoord wordt gerecycled, wat ook in de rapportage wordt opgenomen.”

 

Resultaten

Sinds de oprichting van Stichting ITdonations in 2007 – vanuit het gedachtengoed van Gerard Aldus, directeur van de NEG-Group – zijn er aan ruim 190 goede doelen donaties overgemaakt. “Ongeveer 500 relaties voeren nu hun oude hardware af via ons”, aldus Claudia, “en dat blijven ze ook doen. We zijn er echt beretrots op dat we inmiddels meer dan 2 miljoen euro aan donaties hebben kunnen overmaken. Moederbedrijf NEG-IT Solutions sponsort mij om dit werk te kunnen doen. Daarom gaat de volledige restwaarde van de afgevoerde hardware naar het goede doel. Wij bieden via ons jaarverslag en de financiële verantwoording op onze website volledige transparantie. ”

 

Mooi werk

ITdonations al jarenlang is onder meer een trouwe supporter van KiKa (stichting Kinderen Kankervrij). Directeur van KiKa, Rien Schimmel: “De bevlogen inzet van ITdonations is voor ons van groot belang in de strijd tegen kinderkanker.” Ook CliniClowns mag rekenen op de warme belangstelling van ITdonations. Een woordvoerder zegt: “Hun steun maakt het mogelijk dat wij nog meer zieke en gehandicapte kinderen kunnen bezoeken. We hopen dat wij nog heel lang op de steun van ITdonations mogen rekenen!”

 

 

Gerelateerde berichten...