Wegwijs in de jungle van bedrijfssoftware (ERP)

Wat is ‘de beste’ route naar vernieuwing? 

Stilstand is achteruitgang; dat geldt in het leven, maar zeker ook in de wereld van bedrijfssoftware (ERP). Blijven vernieuwen is essentieel, een absolute levensvoorwaarde. Maar hoe doe je dat op de beste manier? Is er een ‘gouden route’ naar gegarandeerd succes?

We spreken met Hans Siekerman en Roel Krikke van Pantheon Automatisering. Hun verhaal is genuanceerd, geen preek voor eigen parochie. Want er leiden vele wegen naar Rome. Waar het volgens hen vooral om draait, is bewustwording en het maken van bewuste keuzes.

 

Uniek

Bestaat het ‘beste’ in de wereld van bedrijfssoftware? “Nee, zonder gedegen kennis van de specifieke situatie van een onderneming kun je nooit zeggen: dit is dé beste oplossing voor vernieuwing van je bedrijfssoftware!” Hans Siekerman, commercieel directeur van Pantheon Automatisering, een Nederlandse producent van (ERP/HRM) bedrijfssoftware, zegt het met grote stelligheid. Zijn collega, marketing manager Roel Krikke, voegt toe: “Iedere bedrijfssituatie is uniek. Uniek op basis van de branche waarin de onderneming opereert, de cultuur van het bedrijf, maar zeker ook het vertrekpunt van de huidige IT/ERP omgeving.”

Voor organisaties die beseffen dat vernieuwing van hun bedrijfssoftware noodzakelijk is, maar niet weten welke route voor hen de beste is, valt kiezen bepaald niet mee. In de markt van ERP-aanbieders is er een rijk aanbod, variërend van generieke standaardpakketten, maatwerkoplossingen, lokale leveranciers met eigen implementatiediensten en internationale grote aanbieders. Hoe zorg je dat je niet verdwaalt in die jungle?

 

Dienend

“Het is essentieel om een goede analyse te maken van de huidige situatie”, zegt Krikke. “Wat is het vertrekpunt en wat wil men bereiken?” Siekerman benadrukt: “De situatie van de onderneming is bepalend, niet de software. Die moet te allen tijde dienend zijn.”

Voor bedrijven die hun bedrijfssoftware (ERP) willen vernieuwen zijn er verschillende mogelijke marsroutes, ieder met zijn eigen voors en tegens, risico’s en prijskaartjes:

  1. Doorgaan met de huidige software,
  2. Overstappen op een standaardpakket,
  3. Re-engineering van bestaande software met de kennis van nu,
  4. Een mix van de bovenstaande drie mogelijkheden.

Siekerman constateert dat bedrijven nogal eens de mogelijkheden van standaardpakketten overschatten. Krikke voegt toe dat men zich daarbij vaak onvoldoende realiseert hoe waardevol de specifieke eigen systemen zijn. Siekerman: “Natuurlijk kun je veel ondersteunende processen, denk aan Finance en HRM, ondersteunen met standaardoplossingen. Maar geldt dat ook voor de kernprocessen van de onderneming? Daar moet je heel zorgvuldig naar kijken.”

 

Handschoen

Siekerman haalt het voorbeeld aan van een productiebedrijf, een familiebedrijf met 600 m/v personeel, actief in heel Europa. Zij stapten over van een geoptimaliseerd maatwerksysteem naar een Duits standaardpakket. Vele tonnen, zo niet miljoenen werden geïnvesteerd in de migratie. Die uiteindelijk mislukte. “Toen riep men onze hulp in. Uiteindelijk hebben we, in nauwe samenwerking met de klant, de bestaande systemen zodanig geoptimaliseerd dat ze de onderneming weer passen als een handschoen.”

Pantheon is een Nederlandse producent van (ERP/HRM) bedrijfssoftware met eigen implementatie dienstverlening. Met dit profiel is Pantheon in staat om de beste route voor de klant te bepalen. Niet per sé vanuit een ‘harde’ standaard. Maar juist met de mogelijkheid om flexibel in te spelen op de specifieke situatie, processen en bedrijfscultuur.
Op zoek naar een gids? Kijk op http://jungle.pantheon-automatisering.nl/.

 

Gerelateerde berichten...