Update CoronaMelder: nieuwe richtlijnen en pauzeknop

corona app coronaMelder

De nieuwe richtlijnen van het RIVM voor het testen op corona staan nu in de app CoronaMelder. Daarin zit nu ook een pauzeknop. Naar deze functie was veel vraag.

Dit betekent ook nieuwe instructies voor gebruikers als ze in de buurt zijn geweest van iemand met het coronavirus. De nieuwe RIVM-richtlijnen zijn een reactie op de komst van besmettelijkere virusvarianten zoals de Britse en Zuid-Afrika. Het doel is besmette personen nog sneller op te sporen.

Pauzefunctie

In de nieuwste versie van CoronaMelder is het mogelijk de app te pauzeren. Deze pauzeknop is een van de meest aangevraagde toevoegingen aan de app. Het is vooral geschikt voor gebruikers die hun telefoon regelmatig (moeten) achterlaten in de buurt van andere telefoons. Dat geldt bijvoorbeeld voor scholieren die telefoons moeten inleveren bij aanvang van de les of werknemers die hun telefoon achterlaten in een kluisje.

Door de pauzefunctie te activeren, houdt de app niet meer bij of de gebruiker zich in de buurt bevindt van andere gebruikers van CoronaMelder. Het pauzeren van de app kan op elk gewenst moment door de gebruiker ongedaan worden gemaakt.

De gebruiker kan aangeven hoelang de pauze moet duren, met een maximum van 12 uur. Als de ingestelde pauzetijd is verlopen, krijgt de gebruiker een melding dat hij of zij CoronaMelder weer moet activeren. Het stoppen van de pauze gebeurt dus niet automatisch, maar handmatig. De melding herhaalt zich elke 60 minuten totdat CoronaMelder weer is gestart.

De pauzeknop is beschikbaar in de nieuwste versies van de apps voor Android en iOS en te vinden in de instellingen van CoronaMelder. Gebruikers die nog niet een van de nieuwste versies van de app (1.2.0 en hoger) hebben, kunnen deze downloaden in de Play Store (Android) of App Store (iOS).

Testen

Een gebruiker van CoronaMelder kan zich vanaf vandaag direct laten testen als er een melding komt dat iemand in de buurt was een besmet persoon. De gebruiker hoeft dus niet meer te wachten tot vijf dagen na het laatste contact met de betreffende persoon. Tot nu toe was dat wel het geval.

Als deze eerste test negatief is en dus (nog) geen besmetting is vastgesteld, volgt een tweede test op of na de vijfde dag na het laatste contact. Krijgt de gebruiker de melding van CoronaMelder op of na de vijfde dag na het laatste contact? Dan kan hij/zij zich ook direct laten testen en is dus geen extra test nodig.

De nieuwe richtlijnen staan vanaf nu in CoronaMelder. Hiervoor hoeft een gebruiker geen update uit te voeren. In de melding dat de gebruiker in de buurt is geweest van iemand met het coronavirus, krijgt de gebruiker concrete aanwijzingen wat te doen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X