Vaccinbedrijf Bilthoven Biologicals slachtoffer ransomware

ransomware

Bilthoven Biologicals. een Nederlandse vaccinbedrijf in Bilthoven heeft te maken met een ransomware-aanval. De hackers zeggen dat ze gevoelige informatie over vaccins in handen hebben. Een deel ervan staat volgens RTL Nieuws intussen op het dark web. De Autoriteit Persoonsgegevens is op de hoogte.

Het bedrijf, dat vaccins ontwikkelt tegen ziektes als polio, tetanus en blaaskanker, bevestigt de aanval. De hack zou al dateren van 21 september, toen de systemen van Bilthoven Biologicals op slot gingen. Het ging toen om een aantal servers van het besloten netwerk van het bedrijf. Dit trof onder andere machines voor de vaccinproductie, die desondanks grotendeels konden doordraaien. Wat er verder precies is buitgemaakt is nog niet duidelijk. Het onderzoek daarnaar loopt nog.

Het bedrijf bereidt een aangifte voor, maar ze doen geen uitspraken over eventuele betaling van losgeld. Wel is intussen duidelijk dat een deel van de gegevens op het dark web is beland. Het gaat onder andere om mails en andere documenten. Het gaat volgens het vaccinbedrijf om een klein deel van de bestanden maar daarbij zitten wel persoonsgegevens. De getroffenen weten er intussen van.

De groep hackers zijn deel van de ransomware-groep Blackcat, of ALPHV. Met name Blackcat maakt de laatste tijd veel slachtoffers. Het lijkt een voortzetting van de hackersgroep DarkSide, die de aanvallen pleegde op Colonial Pipeline in de VS.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X