Veiling 5G-frequentiebanden later om Inmarsat Burum

Grote satellietoren van Burum in Friesland Inmarsat
GFoto: Wutsje / Wikimedia Commons / CC-BY-SA

De veiling van de frequentiebanden (3,5GHz) voor 5G vindt niet volgend jaar april plaats, maar later. Wanneer precies is niet bekend. Dat maakte staatssecretaris Mona Keijzer van EZK bekend in de Kamerbrief. Er komt een adviescommissie die een oplossing moet vinden.

Het uitstel is een gevolg van de aanhoudende ruzie tussen satellietbedrijf Inmarsat dat het grote grondstation voor noodcommunicatie met scheep- en luchtvaart in Burum runt, en de staat. Omdat het station gebruikmaakt van dezelfde frequenties als 5G, wil de regering dat het station vertrekt. Inmarsat spande met succes een kort geding aan tegen de plannen. De rechter stelde dat de regering internationale verdragen schendt en dus iets anders moet verzinnen.

In Burum komen noodsignalen binnen van schepen die op zee in de problemen zitten. Het bedrijf stelt dat de veiligheid in het geding komt als het station wordt opgeheven zonder redelijk alternatief.

Keijzer schrijft: “Het betreft een complex vraagstuk, waarbij enerzijds de NSV-communicatie geborgd moet zijn, en anderzijds de 3,5 GHz-band zo spoedig mogelijk beschikbaar gemaakt moet worden voor mobiele communicatie in heel Nederland. Onder meer indachtig EU verplichtingen, waaronder de beschikbaarheid van de 3,5 GHz-frequenties ten behoeve van de uitrol van 5G voor heel Nederland. Ik verwacht dat de adviescommissie in oktober 2021 kan starten. Onafhankelijkheid, zorgvuldigheid en deskundigheid staan bij een adviescommissie voorop. De
commissie wordt verzocht om te komen tot een onafhankelijk advies dat de hiervoor genoemde doelen dient en dat kan rekenen op draagvlak bij de verschillende belanghebbenden. Naar aanleiding van het advies van deze commissie zal ik het besluit tot wijziging van het Nationaal Frequentieplan 2014 in verband met de bestemming van de 3,5 GHz-band voor mobiele communicatie nader bezien.”

Gevolgen

Oorspronkelijk stond de veiling van de 5G-frequentiebanden gepland voor  april 2022. Daarvoor zou deze maand alles in orde moeten zijn. Dat is vanwege de uitspraak van de rechter, niet het geval. Hoe lang het nu gaat duren is nog niet bekend. Het proces kan pas verder als het advies er ligt. De staatssecretaris hoopt dat het advies in het eerste kwartaal van 2022 op tafel ligt.

Oplossing

Intussen staan de meningen nog steeds recht tegenover elkaar, hoewel Inmarsat wel duidelijk maakte dat ze graag een oplossing willen. Inmarsat stelt wel dat beide toepassingen prima dezelfde frequentiebanden kunnen delen.

Het bedrijf handelt via Burum ongeveer  een derde van de wereldwijde noodoproepen af. Dat betekent ook dat het bedrijf te maken heeft met allerlei internationale afspraken waar de Nederlandse overheid nu geen rekening houdt. Immarsat stelt dat de overheid intussen wel aan tafel wil, maar ze vonden het toch belangrijk het kort geding door te zetten.

De staatssecretaris stelde in eerste instantie dat de schotels van Burum voor september volgend jaar hun diensten op een andere frequentie moeten gaan uitvoeren of moeten verhuizen. Immarsat verzet zich hier sinds het begin tegen omdat momenteel voor alle landen dezelfde regels gelden rond gebruik van deze noodfrequentie. Daarom ook heeft Burum een beschermde status vanwege hun functie en het feit dat zij deze frequentie al veel langer gebruiken. In dit geval past overleg en geen dwang.

Delen van de frequentie zou Keijzer in eerste instantie niet zien zitten. Volgens Keijzer zouden de verschillende telecommaatschappijen dan geen eerlijke verdeling in het hele 5G-spectrum krijgen. Daarnaast zouden de operators dure en ingrijpende maatregelen moeten treffen om bijvoorbeeld storingen te voorkomen.

 

Lees ook:

Gerelateerde berichten...