videosolliciteren gaat arbeidsdiscriminatie tegen

videosolliciteren

Videosolliciteren helpt bij het bevorderen van gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit een onderzoek van Impactpunt naar ervaringen van studenten, docenten, werknemers en werkgevers met videosollicitatie app Hiretime. Gebruikers zien de app als een innovatieve toepassing die arbeids- en stagediscriminatie helpt beperken, gelijke kansen bevordert en veelal een authentieker beeld van een sollicitant laat zien dan de gebruikelijke combinatie van brief en cv.

Videoboodschap

Werkzoekenden en studenten solliciteren met een compact cv en een videoboodschap die de motivatiebrief vervangt. De bedoeling hiervan is dat sollicitanten zo meer van hun vaardigheden, kwaliteiten en persoonlijkheid kunnen laten zien. Hiretime kiest bewust niet voor anoniem solliciteren, maar juist voor optimale transparantie. Om op die manier arbeidsdiscriminatie tegen te gaan met als doel inclusie en diversiteit bevorderen. De app wordt momenteel door 1 op de 4 MBO scholen in Nederland ingezet om studenten aan stageplaatsen te helpen. Daarnaast wordt het ingezet door gemeentelijke projecten voor werkgelegenheid en werkgevers.

Transparant solliciteren

In het onderzoek geven gebruikers aan dat ze direct of indirect arbeids- en stagediscriminatie hebben meegemaakt. Zij zien dat videosolliciteren kandidaten sneller aan een stage of baan helpt dan klassieke sollicitaties met brief en cv. Dat geldt vooral ook voor kandidaten met kenmerken die niet altijd als gunstig gelden.

De verklaring voor het bevorderen van gelijke kansen ligt in transparantie. Een video confronteert de werkgever met de persoon achter de etniciteit, leeftijd, religie, het uiterlijk en geslacht. Een confrontatie die mogelijk niet zou hebben plaatsgevonden, zo zeggen respondenten, als er alleen zou zijn afgegaan op schriftelijke informatie zoals de naam of het geboorteland van de sollicitant.

Authentiek beeld

Volgens onderzoeker Denis Wiering van Impactpunt voegen de uitkomsten nieuwe inzichten toe aan wat tot dusver bekend was over videosolliciteren: “Uit eerder wetenschappelijk onderzoek blijkt dat videosolliciteren door kandidaten als eerlijker wordt ervaren dan solliciteren met papieren cv’s. Met dit onderzoek hebben we kunnen achterhalen waarom dat is. Gebruikers hebben het idee dat video’s een meer authentiek beeld van kandidaten geven. We zien dat door transparantie onbewuste vooroordelen worden overruled.”

Gerelateerde berichten...