Virtueel Oncode Institute krijgt 92 miljoen voor kankeronderzoek

spp cloud ziekenhuis techontwikkelaars

Het virtuele Oncode Institute krijgt nog eens 92 miljoen euro voor innovatieve aanpak van kankeronderzoek voor de komende vijf jaar. Met het geld wordt het mogelijk om meer en sneller onderzoek te doen naar vormen van kanker en innovaties sneller te laten leiden tot werkbare behandelingen.

Ruim 900 fundamentele kankeronderzoekers in Nederland werken eraan mee. De eerste vijf jaar zette het Oncode Institute 110 octrooien op haar naam en stond aan de wieg van vele samenwerkingsverbanden tussen wetenschappers, artsen en diverse partners uit de (farmaceutisch) industrie. In die tijd ontstonden negen start-ups in de oncologie. Medewerkers publiceerden de afgelopen vijf jaar zeker 1.681en 16 onderzoeken die zich nu in de klinische proof of concept-fase bevinden.

Met het geld kunnen de aan het instituut verbonden onderzoekers zogenaamd ‘high risk & high gain’-onderzoek doen. Doel is steeds dat de bevindingen uit die onderzoeken zo snel mogelijk leiden tot effectieve behandelingen in de kliniek.

Financiers

KWF kankerbestrijding is een van de financiers van het instituut, Ook het ministerie van Economische Zaken & Klimaat, die van Onderwijs Cultuur & Wetenschap, Volksgezondheid en Welzijn & Sport steunen het initiatief. Dat doet ook ZonMw en Health~Holland. Alle partners samen brachten het bedrag voor de afgelopen en de komende vijf jaar bij elkaar.

We zetten geen nieuwe gebouwen neer, maar we bouwen een netwerk. Ervaren topwetenschappers en talentvolle jonge onderzoekers werken vanuit partnerinstellingen aan het grotere gemeenschappelijke doel. Gesteund door KWF Kankerbestrijding, drie ministeries en een aantal niet nader genoemde particulieren.

Onafhankelijk

Oncode Institute is een onafhankelijk instituut dat gebruikmaakt van bestaande faciliteiten. De samenwerkende partijen brengen hun kennis en ervaring virtueel bij elkaar om zo sneller tot diagnoses en werkbare behandelingen en oplossingen te komen.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...