Volop kansen voor vergroening datacentersector

digitalisatie

Duurzaamheid, en dus ook vergroening, is al jaren een belangrijk thema voor de Nederlandse datacentersector. Om de kansen te benutten moet de hele IT-sector nauwer samenwerken.

Dit constateren de Dutch Datacenter Association (DDA), Green IT Amsterdam en Nederland ICT naar aanleiding van het Dutch Datacenter Report on Green IT 2015. Deze publicatie werd eerder deze week gepresenteerd tijdens het ‘Green IT Leaders Live 2015 Event’ op het hoofdkantoor van Dell in Amsterdam.

Koploper
De laatste 25 jaar hebben we door het ontstaan van het internet grote veranderingen gezien. We zijn als samenleving veel afhankelijker geworden van onlinediensten die gebruik maken van de digitale infrastructuur. Datacenters vormen samen met internet-exchanges, connectivity-providers, hosting en internetservice-providers deze digitale infrastructuur.

Voor de datacentersector is vergroening en energie-efficiëntie van strategisch belang. Het verbetert niet alleen de  concurrentiepositie, maar  datacenters nemen zo ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Het Dutch Datacenter Report on Green IT 2015 biedt inzicht in de ontwikkelingen van Green IT in datacenters, de vele initiatieven die spelen en het kader waarin dit alles plaatsvindt. Deze publicatie is in de eerste plaats bedoeld voor de datacentersector maar geeft ook de diverse stakeholders een goed overzicht van de positieve ontwikkelingen in de sector.

De Nederlandse datacentersector laat als koploper in Europa en onderdeel van de Digital Gateway to Europe al jaren een continue verbetering van de energie-prestaties zien. Maar het kan en moet nog beter, zo stelt het rapport.

Anwar Osseyran, initiatiefnemer en voorzitter van Green IT Amsterdam: “We zijn trots op de ontwikkeling die de sector in het vijfjarig bestaan van Green IT Amsterdam heeft doorgemaakt. We hopen in de komende tijd een nog grotere bijdrage te kunnen leveren aan de vermindering van CO2-uitstoot en de groei van de groene economie in Nederland.”

Inspireren
“Focus op een verdere verbetering van de energie-efficiëntie blijft voor de datacentersector van groot belang. Maar we zien de focus de komende jaren steeds meer verschuiven naar de gehele keten. Die ketenbenadering betekent onder andere aandacht voor groene software en de rol van clouddiensten. Maar denk ook aan een constructieve samenwerking tussen datacenters, hardwarefabrikanten, cloudpartijen en eindklanten”, stelt Stijn Grove, directeur van de Dutch Datacenter Association. “Met het Dutch Datacenter Report on Green IT 2015 willen we de hele IT-sector inspireren om nieuwe, gezamenlijke stappen naar verdere verduurzaming te zetten.”

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...