Voormalig ICTRoom failliet verklaard

hamer en weegschaal

Datacenterbedrijf NL Onsite, eerder bekend onder de naam ICTroom, is failliet. Bij het bedrijf werkten enkele tientallen mensen in Nederland. De aanleiding en geschiedenis zijn nog niet bekend gemaakt.

Het faillissement van het bedrijf is verbazingwekkend omdat het bedrijf vorige maand nog het ISO 27001-certificaat behaalde. Eerder dit jaar haalde het bedrijf nog het ISO 45001:2018 certificaat.

Onlangs opende ICTroom nog een datacenter in Denemarken. De bouw nam slechts 9 maanden in beslag. Het Integrated Modular Datacenter had een startcapaciteit van 1 MW (IMD 1000). Er was vorig jaar ook een gerealiseerd op IJsland. Wat er gaat gebeuren met die datacenters is niet bekend. Ook niet of deze worden overgenomen of dat ze zelfstandig verder gaan.

Het bedrijf werd opgericht in 2001, met het hoofdkantoor in Nederland. Het bedrijf had kantoren in België, Frankrijk en Duitsland. ICTroom had meer dan 250 datacenters en computerruimtes in heel Europa.

Klanten zijn nationale en internationale ondernemingen, cloudproviders, overheden en IT-servicebedrijven. Wat daarmee gaat gebeuren is nog onduidelijk.

 

Europa

Het faillissement is verbazingwekkend omdat de datacentersector overal groeit. Zeker in Nederland, dat met Amsterdam de grootste datacenterhub in Europa heeft. De Amsterdamse markt groeide in 2018 met maar liefst 20% in aantal MegaWatt. Daarmee schiet Amsterdam voormalig koploper Londen voorbij.

Dat blijkt uit het rapport ‘State of the Dutch Data Centers 2019’. Brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) presenteerde het tijdens de vijfde Nationale Datacenter Dag in het datacenter van Systemec in Venlo. Ger Koopmans, plaatsvervangend Gouverneur van de Koning in Limburg, nam het eerste exemplaar in ontvangst.

 

Vijfde

Dit meest volledige onderzoek naar de Nederlandse datacentermarkt werd dit jaar voor de vijfde maal uitgevoerd. Net als in voorgaande jaren groeide de Nederlandse markt ook in 2018 weer met dubbele cijfers. Het totale vermogen in MW nam 18% toe.

De 189 Nederlandse colocatie-datacenters beslaan gezamenlijk inmiddels 369.000 m2 datavloer. Het zwaartepunt ligt in de regio Amsterdam. Zo’n 72% van alle datacenters is hier te vinden. De afgelopen acht jaar kende deze regio een gemiddelde jaarlijkse groei van 18,5% in capaciteit.

 

Gerelateerde berichten...

X