Voorstel samenwerking Oracle met TikTok bij overheid VS

Verenigde Staten vlag Trump

Het voorstel voor samenwerking van het Amerikaanse Oracle met het Chinese TikTok ligt momenteel ter goedkeuring bij de Amerikaanse overheid. Dat bevestigde Oracle gisteren.

De samenwerking is in de haast opgezet om het dreigende verbod van president Trump op gebruik van het Chinese videoplatform in de VS te omzeilen. Hiermee is ook de vermeende overname van een deel van TikTok door Microsoft van de baan.

Oplossing

Eerst leek de beste oplossing te zijn dat Microsoft de gebruikersdata van het bedrijf achter TikTok ByteDance zou overnemen. Dat was namelijk het belangrijkste bezwaar van Washington, het risico wegnemen dat gegevens van Amerikaanse gebruikers van TikTok eigendom van China zouden worden. Trump was eerst ook tegen de verkoop aan Microsoft. Dit resulteerde zelfs in een tijdelijke staking van de gesprekken.

De deal met Oracle zou dus uitkomst bieden en een eind maken aan de spagaat waarin het Chinese moederbedrijf ByteDance zit. Het bedrijf is namelijk, net als alle Chinese bedrijven, wettelijk verplicht om gegevens te delen met de Chinese overheid.

De komende dagen gaat het Committee on Foreign Investments in the United States (CFIUS), het voorstel bestuderen. Het comité maakt deel uit van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Volgende week komt op basis van de resultaten, de aanbeveling aan de president.

Wat er precies in de deal staat is overigens nog niet bekend. Oracle zegt er niet over en Bytedance heeft ook geen verklaring gegeven. Volgens Amerikaanse media wordt Oracle verantwoordelijk voor het verwerken van gegevens van de Amerikaans gebruikers van het videonetwerk.

Ierland

Intussen werd vorige maand duidelijk dat TikTok 420 miljoen euro uittrekt voor zijn eerste Europese datacenter. Het komt in Ierland te staan bij de hoofdstad Dublin. In het Ierse datacenter komen gegevens terecht van Europese gebruikers. Dit zijn vooral video’s en berichten, maar ook persoonsgegevens.

Volgens TikTok gaat dit in het land zelf zeker honderden banen opleveren. Voor de Europese gebruikers betekent dit snellere laadtijden van de app en een veilige opslag van Europese gebruikersgegevens.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X