Eerste Europese datacenter video-app TikTok komt in Ierland

Ierland wapperende vlag

De korte video-app TikTok gaat 420 miljoen euro uittrekken voor zijn eerste Europese datacenter. Het komt in Ierland te staan bij de hoofdstad Dublin. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend in een blogpost.

TikTok is eigendom van het Chinese ByteDance, In het Ierse datacenter komen gegevens terecht van Europese gebruikers. Dit zijn vooral video’s en berichten, maar ook persoonsgegevens. Volgens TikTok gaat dit in het land zelf zeker honderden banen opleveren. Voor de Europese gebruikers betekent dit snellere laadtijden van de app en een veilige opslag van Europese gebruikersgegevens.

Conflict

Hoe het verder gaat met de Amerikaanse tak van het videobedrijf is nog niet duidelijk. Afgelopen nacht tekende de Amerikaanse president Trump een decreet waarmee het voor Amerikaanse bedrijven onmogelijk wordt om zaken te doen met het Chinese bedrijf. Hoe dat de op handen zijnde overname van TikTok door Microsoft beïnvloedt is ook nog niet bekend.

Dat laatste is belangrijk want tot nu toe slaat TikTok alle gebruikersdata op bij servers in de VS en Singapore. Het besluit is waarschijnlijk gevallen vanwege een conflict met de Amerikaanse president Donald Trump. Die stelde dat hij een Amerikaanse ban op de video-app wil. Dat is volgens de president alleen te voorkomen als de Amerikaanse tak van het bedrijf wordt overgenomen door een Amerikaans bedrijf. Eerder deze week werd al bekend dat Microsoft overweegt de Amerikaanse tak van het vooral onder jongeren populaire TikTok te kopen. Hoe het met Europa zou gaan was tot nu toe niet duidelijk.

TikTok is zeker niet het eerste internationale bedrijf dat in Ierland neerstrijkt. Andere grote techbedrijven als Google en Facebook hebben er Europese hoofdkwartieren en datacenters. Het Chinese bedrijf is sinds begin dit jaar actief in Ierland.

Het is overigens wel de bedoeling dat in andere delen van de wereld dan de VS, BytDance eigenaar blijft van TikTok. Wel wordt het door de tweedeling van het bedrijf een stuk lastiger om updates en verbeteringen van de app te ontwikkelen en door te voeren. Hoe dat in zijn werk moet gaan is nog niet duidelijk.

Gerelateerde berichten...

X