VR-bril helpt ontspannen bij cdoronavaccinatie

VR-bril mensen dragen er eentje

Een VR-bril moet bij cliënten van ’s Heeren Loo helpen het vaccineren tegen corona. Om te ontspannen en stress kwijt te raken kunnen cliënten in Noord-Holland gebruikmaken van een VR-bril .

De instelling wil testen of de inzet van een VR-bril cliënten kan helpen. Uit onderzoek is namelijk bekend dat als mensen tijdens het prikken een VR-bril dragen zij minder pijn ervaren en. Verder zijn ze ook minder angstig. Het effect is er ook nog na de vaccinatie.

De instelling gebruikt al VR-brillen door cliënten om te ontspannen. Verder vindt er onderzoek plaats naar de toepassing in het behandelen. Denk dan bijvoorbeeld aan angststoornissen. Woonzorgpark Noorderhaven in Julianadorp en ‘t Skagerak in Schagen zijn de eerste locaties waar de testen plaatsvinden.

Spannend

Inenten is voor veel cliënten met een verstandelijke beperking een spannend en soms té spannend vooruitzicht. Velen begrijpen niet waarom of waartegen ze worden ingeënt. Ook verandering van de dagelijkse routine kan stress geven. Daarom kan juist ontspanning cliënten helpen tijdens de vaccinatie. Vooraf wegen de arts, de begeleider van de cliënt en een medewerker innovatie zorgvuldig af of de VR-bril geschikt is om een cliënt aan te bieden.

Als ook de cliënt de VR-bril wil uitproberen, mag zij of hij de bril zelf opzetten. Voorafgaand, tijdens of na de vaccinatie. Er zijn speciaal voor de vaccinatie een aantal filmpjes. Rustige filmpjes waar de cliënt virtueel met dolfijnen gaat zwemmen of een wandeling maakt door een sprookjesbos. Ook is er een filmpje over dieren.

Bij ’s Heeren Loo krijgen de meest kwetsbare cliënten momenteel hun tweede inenting. Cliënten die een eigen huisarts hebben, krijgen inmiddels hun eerste inenting tegen corona. Daarmee zijn inmiddels zo’n vijfduizend kwetsbare cliënten nu (deels) gevaccineerd. Volgende week kunnen zorgmedewerkers naar de GGD voor hun eerste vaccinatie tegen corona.

Als de proef een succes blijkt kan de VR-bril vaker worden ingezet.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X