Werkdruk verpleeghuis verlicht met slim incontinentiemateriaal

Slim incontinentiemateriaal kan de werkdruk in verpleeghuizen en andere zorginstellingen aanzienlijk verlichten. Dat blijkt uit een uitgebreide test. Het Zaanse verpleeghuis Evean Oostergouw, dat de proef uitvoerde, won daarmee de prijs ‘Verpleeghuis van de Toekomst 2018/2019’.

Het nieuwe slimme incontinentiemateriaal heeft ingebouwde sensoren die het verzadigingsniveau continu meten. Deze zitten met een draadloze clip in het materiaal vast.

Zorgverleners kunnen via een app op de smartphone deze gegevens real time inzien. De medewerker krijgt automatisch een melding als bij een patiënt het materiaal verzadigd is. Verschonen vindt dus plaats als dat nodig is en niet voor de zekerheid.

 

Verbeteringen

Het nieuwe materiaal zorgde voor een aantal forse verbeteringen. Zo nam het aantal natte bedden als gevolg van niet op tijd verschonen met 76% af. Intussen nam de werkdruk af met 30 procent. Het aantal verschoningen door gebruik van dit materiaal omlaag. Per bewoner ging het van 3,5 keer per dag  naar 2,4 per dag. Dit is 30% minder dan gewoonlijk.

Uit gesprekken met de testers bleek ook gebruik van het materiaal zorgde voor een zekerder gevoel. Veel bewoners schamen zich over een nat bed of natte kleding. Door gebruik van het slimme incontinentiemateriaal behoren deze problemen vrijwel tot het verleden.

Dit resulteerde ook in flinke besparingen. Doorgerekend op jaarbasis zou dit neerkomen op twintig procent met een waarde van 46.000 euro. In de incontinentiezorg zou dit een besparing van 1.609 uur opleveren. Dit komt neer op 28 procent.

Een gunstig bij-effect is de afname van de afvalstroom. Uit de proef bleek dat gebruik van slim incontinentiemateriaal de afva.stroom met zeker 15 procent vermindert.

Of op basis van de resultaten de proef wordt uitgebreid is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk of en zo ja welke, andere zorginstellingen in de toekomst mee willen doen. Wel is bekend dat Philadephia Zorg het slimme incontinentiemateriaal eerder al in succesvol in gebruik heeft genomen.

 

 

Gerelateerde berichten...

X