Werken in de cloud; zelfs als de kabel kapot is

ICT Spirit – sinds 2010 aanbieder van eigen clouddiensten, heeft als eerste in Nederland haar eigen tri-datacenterconcept. Compleet met twee datacenters en een uitwijk-datacenter, allen boven de zeespiegel, een eigen dark fiber glasvezelring met een 10 Gbps-verbinding en diverse opstappunten. Bij een storing of onderbreking in een kabel wordt de cloudverbinding van de klanten van het Haaksbergse bedrijf automatisch ‘omgeleid’. De vertraging is slechts milliseconden.

“We weten zeker dat het werkt,” zegt Jan Swaters, technisch directeur bij ICT Spirit. “Onze consultants hebben meerder malen in een live omgeving ‘gewoon’ de stekker van de glasvezelverbinding eruit getrokken. Wat blijkt? Niemand heeft ook maar íets gemerkt.”

Vanuit de nieuwe cloud-omgeving biedt ICT Spirit diverse volledige beheerde cloud-diensten: online desktop voor het MKB, SpiritCloud.nl, het Functionality as a Service concept, private cloud omgevingen en diverse Infrastructure as a Service (Iaas)-diensten. Bedrijfszekerheid is volgens Jan Swaters cruciaal als je zulke diensten biedt.  “Afnemers, en dus de gebruikers van software en apps binnen organisaties, vertrouwen erop dat een cloud-omgeving er altijd is. Het aanbieden van een omgeving vanuit één datacenter is dus zwaar onvoldoende. Je moet een keiharde garantie kunnen geven. Zelfs twee datacenters volstaan vandaag de dag niet. Pas met drie locaties hou je bij uitval van een van de locaties nog steeds een redundante – dubbele – omgeving over.”

Swaters geeft aan dat zelfs binnen elke locatie afzonderlijk apparatuur en netwerkcomponenten dubbel zijn uitgevoerd. “Een storing aan een server of dataopslag heeft daarom geen uitval voor de klant tot gevolg. Zelfs niet als een primaire kabel per ongeluk door een aannemer uit de grond wordt gegraven. De toegang tot de software en bedrijfsdata van de klant wordt automatisch via de andere verbinding tot stand gebracht.”

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...