Werknemers verdeeld over hybride werken

thuiswerken

Werknemers hebben uiteenlopende ideeën over de ideale werkplek. Thuis, op kantoor of hybride, dat is de vraag. Hoewel de meerderheid van de werknemers de voorkeur geeft aan de voordelen van hybride werk, twijfelde een aanzienlijk aantal respondenten geen seconde om weer fulltime op kantoor te gaan werken, toen dat weer mocht. Van alle respondenten werkt 58% 1 tot 4 dagen op kantoor, terwijl 21% fulltime is teruggekeerd. Dat blijkt uit een wereldwijd OnePoll-onderzoek in opdracht van Citrix Systems.

Positieve impact corona

Veel werknemers hebben tijdens de lock-downs de positieve impact van flexibel werk ervaren, zoals verbeterde productiviteit, werk-privébalans en mentale gezondheid. Een aantal van hen vraagt werkgevers nu om dit blijvend te omarmen. En te investeren in tools en processen die hen in staat stellen om te werken wanneer, waar en hoe zij het best werken, blijkt uit het onderzoek

Scheiding werk-privé

Maar elke werknemer is anders en bedrijven moeten rekening houden met uiteenlopende behoeften als ze in deze krappe arbeidsmarkt toptalent willen aantrekken en behouden. Zo geeft 27% van de respondenten die (gedeeltelijk) thuiswerken aan thuis productiever te zijn, terwijl van de fulltime kantoorliefhebbers 44% dit aangeeft. En terwijl 34% van de thuiswerkers zijn werk-privébalans beter op orde heeft, stelt 37% van de kantoorwerkers juist de betere scheiding tussen werk en privéleven op prijs. Door beide opties mogelijk te maken, kunnen werkgevers dus de productiviteit én mentale gezondheid van het gehele personeelsbestand versterken.

Flexibiliteit thuiswerken

De vijf belangrijkste redenen die respondenten opgaven om in ieder geval gedeeltelijk thuis te werken blijken duidelijk uit het onderzoek. Zo waardeert 54% van de ondervraagden de flexibiliteit bij het thuiswerken. Thuis hebben werknemers de privé-verantwoordelijkheden beter in de hand (34%). Ook is de hinder van het woon-werkverkeer in tijd en geld een argument om thuis te werken (32%).

Voorstanders van thuiswerken noemen verder nog de hogere productiviteit thuis (27%) en het feit dat ze ook nu nog veel virtuele vergaderingen hebben (27%).

De voorstanders van de kantooromgeving roemen de productiviteit daar (44%), het feit dat hun collega’s daar zijn (42%) en dat ze persoonlijker kunnen samenwerken met die collega’s (37%). Gezelligheid is ook een argument voor het kantoor (31%).

Gerelateerde berichten...