Werken op afstand is wereldwijd populairder dan ooit, en het belang van een goed beleid rondom thuiswerken groeit. Onderzoekers van Aon benadrukken in een recent rapport dat organisaties hun richtlijnen voor werken op afstand moeten aanscherpen om in te spelen op de veranderde werkcultuur.
Op afstand
Voor de coronacrisis werkten de meeste mensen nog standaard vijf dagen per week op kantoor. Maar sinds de pandemie is werken op afstand in veel sectoren genormaliseerd. Momenteel staat 62 procent van de bedrijven hun medewerkers toe om een ‘workcation’ te nemen, waarbij werk wordt gecombineerd met vakantie, bijvoorbeeld op een strandlocatie of in een natuurhuisje.
Daarnaast wint het concept ‘bleisure’ terrein, waarbij medewerkers zakenreizen combineren met ontspanning. Zo kan iemand na een zakelijke afspraak in New York enkele dagen extra blijven om de stad te verkennen. Hoewel veel werkzaamheden digitaal en op afstand kunnen worden uitgevoerd, staat slechts 20% van de organisaties toe dat werknemers permanent op afstand werken.
Hybride werkvorm
Een groter aantal bedrijven (36%) staat open voor een internationale, hybride werkvorm. Een voorbeeld hiervan is iemand die in Antwerpen woont, maar voor een voltijdsbaan in Rotterdam één dag per week naar kantoor reist.
Regionale verschillen
Nederland loopt voorop in het toestaan van workcations; 69 procent van de Nederlandse organisaties ondersteunt dit, gevolgd door België (58 procent) en de Verenigde Staten (56 procent). Turkije telt de meeste organisaties die permanent op afstand werken toestaan (36 procent ), met India (35 procent) en de Verenigde Staten (32 procent) vlak erachter. België is het meest flexibel in internationale hybride werkvormen, met 58 procent van de bedrijven die dit ondersteunen.
Noodzaak
Michel Teunisse van Aon benadrukt dat duidelijke richtlijnen essentieel zijn om een goede balans tussen werk en privéleven te waarborgen en mentale klachten te voorkomen. Hoewel 60 procent van de organisaties inmiddels een beleid heeft voor werken op afstand, blijft dit bij 40 procent achterwege. Ook raadt Teunisse aan dat bedrijven hun zakenreisverzekeringen aanpassen om aan de nieuwe zorgplicht voor medewerkers te voldoen.