Werknemers wijzen monitoringstools tijdens thuiswerken af

unisys

De meeste werknemers in Nederland zijn geen voorstander van monitoringstechnologie om thuiswerkend personeel in de gaten te houden. Door het vele thuiswerken tijdens de coronapandemie, is dit een belangrijk onderwerp in het bedrijfsleven. Dat blijkt uit de nieuwe Unisys Security Index. De bevindingen laten zien dat er behoefte is aan nieuwe, resultaatgerichte manieren van prestatiemanagement. Ook zijn open gesprekken nodig over privacy, vertrouwen, toestemming en acceptabele doeleinden voor monitoring.

Tegen monitoring tijdens thuiswerken

Aan werknemers is gevraagd bij welke monitoringsmogelijkheden zij zich comfortabel zouden voelen tijdens het thuiswerken. Hieruit komt naar voren dat de meeste werknemers afkeurend tegenover de verschillende monitoringsmogelijkheden staan. Het maakt hierbij geen verschil of het voor productiviteits-, beveiligings- of ondersteuningsdoeleinden is. Zo blijkt uit het onderzoek dat
zeven van de tien (70%) werknemers het onprettig vinden wanneer hun werkgever de inlog- en uitlogtijden controleert. Daarnaast zijn vier op de vijf werknemers er niet gerust op dat het monitoren van responstijden van softwaretoepassingen slechts zou dienen om zo snel IT-problemen te kunnen identificeren die mogelijk impact hebben op hun werk.

Camera en microfoon

Bijna negen op de tien (88%) werknemers voelen zich niet comfortabel bij het gebruik van computercamera’s met gezichtsherkenning om zo te verifiëren dat zij daadwerkelijk achter hun computer zitten en 92 procent van de werknemers voelt zich er niet comfortabel bij wanneer de werkgever de microfoon van zijn of haar computer controleert.

Gerelateerde berichten...

X