Het bedrijf 23andMe werd eerder dit jaar hard getroffen door een grootschalig datalek, waarbij persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers in verkeerde handen kwamen. Ondanks dat DNA-gegevens niet waren inbegrepen, wisten hackers toegang te krijgen tot gevoelige informatie zoals geboortejaren, stambomen en geografische locaties. De hack kon plaatsvinden doordat de aanvallers gebruik maakten van elders gelekte inloggegevens om toegang te krijgen tot accounts van 23andMe-gebruikers. De inbreuk leidde in juni tot een onderzoek door privacytoezichthouders in het Verenigd Koninkrijk en Canada, waarbij de Britse Information Commissioner’s Office benadrukte dat het publiek vertrouwen moet hebben in dergelijke diensten vanwege de zeer gevoelige aard van de gegevens.
Voortbestaan 23andMe
Het bedrijf heeft investeerders gewaarschuwd voor ‘substantiële twijfel’ over zijn voortbestaan. In het laatste kwartaalrapport werd een omzetdaling gemeld van $50 miljoen naar $44 miljoen tussen juli en september, terwijl de verliezen iets afnamen, van $75 miljoen naar $59 miljoen. De geplande ontslagen brengen eenmalige kosten van $12 miljoen met zich mee, maar zijn gericht op een besparing van $35 miljoen op lange termijn.
Anne Wojcicki, medeoprichter en CEO van 23andMe, benadrukte dat de maatregelen noodzakelijk zijn voor herstructurering en focus op de kernactiviteiten, waaronder genetische tests voor consumenten en onderzoekspartnerschappen. Ook overweegt het bedrijf licenties of verkoop van stopgezette therapieën.
Penibel
Sinds de beursgang in 2021, toen 23andMe nog gewaardeerd werd op ongeveer $3,5 miljard, zijn de aandelen gekelderd en noteren momenteel onder de $5, na een eerdere piek van $17,65. De situatie werd nog penibeler toen in september zeven van de acht bestuursleden opstapten nadat zij geen bevredigend overnamebod ontvingen van Wojcicki.