Windows server 2016 gaat in containers

Microsoft werkt hard aan Windows Server 2016, dat het in de tweede preview zelfs zonder GUI moet doen. Containers lijken ook bij de softwaregigant de toekomst te worden.

De leverancier zet met zijn 2016-versie volledig in op serieus serverwerk. Daarvoor is de tweede preview, die voor de zomer uitkwam, zelfs ontdaan van de grafische gebruikersinterface (GUI). De GUI valt naderhand wel op Server 2016 te installeren. Het is nog niet bekend of deze keuze gehandhaafd blijft in de definitieve release van de nieuwe Windows-server.

Microsoft komt zelfs met een zwaar uitgeklede variant van Windows Server: Nano Server. Deze geheel nieuwe editie is nog kleiner dan het taakgerichte Server Core dat in Server 2008 voor het eerst uitkwam. Nano Server is namelijk ontdaan van nog meer diensten, zodat het slanker, sneller en ook veiliger kan zijn. Daarmee heeft Microsoft niet alleen zogeheten headless-installaties voor ogen; servers die standaard draaien zonder eigen beeldscherm, toetsenbord en muis, of zelfs KVM-switch (keyboard, video, mouse). Microsoft stort zich ook op de trend van containers, waarbij het al de populaire Docker-technologie opneemt in Windows.

Lees het hele verhaal van Jasper Bakker online of in ICT/Magazine van augustus.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...