YouTube toch niet aansprakelijk voor auteursrechtenschending

rechter met hamer en pruik datalek anoniem profiel

Online platforms als bijvoorbeeld YouTube zijn meestal toch niet aansprakelijk voor eventuele auteursrechtenschending van gebruikers. Dat stelt volgens persbureau Reuters het het Europees Hof van Justitie.

De uitspraak komt uit twee zaken in Duitsland. Die waren van gebruikers werken waar copyright op zat uploadden zonder toestemming van de rechtmatige eigenaar.

Elsevier

Een van de aanklagers was uitgeversconcern Elsevier die in 2013 een zaak begon tegen hostingdienst van bestanden Cyando. Gebruikers van dat platform hadden een aantal auteursrechtelijk beschermde werken van de uitgever zonder toestemming geüpload.

In de andere zaak betrof het een aanklacht van muziekproducent Frank Peterson tegen videoplatform YouTube. Gebruikers hadden zonder toestemming materiaal van de producent op het netwerk gezet.

Volgens het Hof zijn in beide gevallen van auteursrechtenschending online platforms zelf niet aansprakelijk, maar de gebruikers. Dre Europese rechter heeft daar wel wat kanttekeningen bij. De belangrijkste is dat online platforms wel moeten zorgen dat ze verspreiding van illegale content actief tegengaan. In de Duitse gevallen had YouTube dus wel iets moeten doen.

Volgens het Europese Hof moet YouTube gebruikers wel duidelijker gaan waarschuwen tegen het oploaden van illegale content. Het kan wellicht wat verandering brengen in de wet met uploadfilters, die platforms juist verplicht alle content voor uploaden eerst te controleren op illegale inhoud.

Wat er precies gaat gebeuren met het uploaden na de uitspraak is nog niet bekend. In een commentaar verwees een woordvoerder van YouTube in de rechtzaal dat het platform er met speciale software er al alles aan doet om auteursrechtenschendingen op te sporen of te voorkomen.

Uploadfilter

Vooral artikel 11 en 13 van de wet met uploadfilters die in 2019 is aangenomen, zijn fel omstreden. Artikel 11 wordt ook wel linktaks genoemd. Nieuwssites mogen daarin bepalen wie naar hen mag linken en daarvoor ook geld vragen.

Artikel 13 moet zorgen voor strengere regels en betere handhaving bij uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Vooral door artikel 13 worden grote platforms als Facebook zelf verantwoordelijk voor de eventuele auteursrechtenschendingen van gebruikers die materiaal plaatsen. Dit betekent dat de platforms zelf alle inhoud vooraf moeten controleren. Mocht het al geplaatst zijn, moeten ze het meteen verwijderen.

Critici vrezen voor inperking van de vrijheid van meningsuiting. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat satire wordt gecensureerd omdat de automatische systemen alleen maar zien dat het gaat om gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...