EU bereikt akkoord over uploadfilter en linktaks

In de EU is woensdag een akkoord bereikt over de instelling van het zogeheten uploadfilter. Ook de linktaks zou er moeten komen. Hiermee worden techreuzen als Facebook en Google verantwoordelijk voor wat gebruikers delen.

Het gaat om de hervorming van de artikelen 11 en 13 van het Europese auteursrecht. Het akkoord is bereikt met onderhandelaars van diverse Europese landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie.

 

Artilel 11 en 13

Artikel 11 wordt ook wel linktaks genoemd. Nieuwssites mogen daarin bepalen wie naar hen mag linken en daarvoor ook geld vragen. Artikel 13 regelt wie er verantwoordelijk is voor het delen van materiaal dat auteursrechtelijk is beschermd. Onder de hervormingen zou die verantwoordelijkheid komen te liggen bij bijvoorbeeld sociale media.

Deze websitebeheerders worden verplicht alles in het werk te stellen om het auteursrecht te handhaven. Dit betekent dat ze voordat ze geüpload materiaal op hun sites plaatsen eerst contact met de copyrighthouder moeten opnemen voor het krijgen van toestemming. Onrechtmatig geplaatst materiaal moet offline worden gehaald of offline blijven als er nog geen expliciete toestemming is.
alt

Dit treft in praktijk vooral de grote techreuzen, die op hun beurt vrezen voor een uploadfilter. Ze zijn bang dat zij straks uploads die gebruikers willen posten eerst moeten controleren op eventueel auteursrechtelijk beschermd materiaal op straffe van hoge boetes.

 

Niet blij

Ook digitale burgerrechtenorganisaties zijn niet blij met het EU-besluit. Zij zijn bang een strak afgesteld uploadfilter onterecht eigen gemaakt materiaal van gebruikers gaat blokkeren. Zij zijn bang dat de wet techreuzen bevoordeelt boven kleinere bedrijven. Deze laatsten hebben immers minder mogelijkheid tot het snel bouwen van een groot filter.

Volgens digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is de enige manier waarop  platforms als Youtube en Soundcloud kunnen zorgen dat ze aan de regels voldoen, het instellen van geautomatiseerde filters. “De technologie werkt niet, het dwingt platforms tot risicomijdend gedrag en gebruikers hebben tegen dit soort volautomatische systemen niets in te brengen. Wordt je video ten onrechte geblokkeerd? Jammer voor je. Wil je in verweer komen? Jammer voor je. Met het internetfilter heeft klagen geen zin. Dit betekent een grote aanslag op jouw vrijheid van meningsuiting en zal op termijn leiden tot een verschraling van aanbieders. De nu al machtige platforms worden nog machtiger.”

 

Gerelateerde berichten...