Zakelijk betaalgedrag: IT en Communicatiesector traagste factuurbetalers

Het zakelijk betaalgedrag is in het eerste kwartaal van dit jaar verslechterd. Facturen wachten bijna een dag langer op betaling. De IT en Communicatiesector hoort met 41,6 dagen opnieuw tot een van de traagste betalers.

Dat blijkt uit de Barometer Betaalgedrag van Graydon. Gemiddeld werden facturen in eerste drie maanden na 39,9 dagen voldaan. Het betaalgedrag is voor het eerst in zes jaar  het zakelijk betaalgedrag verslechterd.

 

Licht verbeterd

Ten opzichte van een jaar geleden worden facturen nu na 39,9 dagen voldaan. Dit is 0,7 dagen langzamer dan in het eerste kwartaal van 2018. In vergelijking met een kwartaal eerder (40,0 dagen) is het betaalgedrag licht verbeterd.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) heeft inmiddels aangegeven bij verslechtering de betaalcondities voor het MKB aan te willen scherpen.

In de categorie snelste betalingen staan de Horeca, Transport en Logistiek nog steeds op kop. In deze sector werden facturen in het eerste kwartaal van 2019 gemiddeld na 38,5 dagen voldaan. Dit is echter wel een verslechtering ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen werden facturen nog gemiddeld na 37 dagen betaald.

De Horeacasector wordt op de voet gevolgd door de (semi)Overheid (facturen worden na gemiddeld 38,6 dagen betaald). Voor de (semi)overheid betekent dit een verbetering in vergelijking met het eerste kwartaal van 2018 (39,0 dagen), terwijl bij de Landbouw en Visserij sprake is van een verslechtering (37,5 dagen in het eerste kwartaal van 2018).

 

Traagbetalers

De Transport en Logistieksector blijft haar facturen het allertraagst betalen. Net als het eerste kwartaal van 2108 worden die nu gemiddeld na 42,6 dagen voldaan. Ook de Leasebedrijven (42,4 dagen). De ICT-sector hoort ook thuis in deze groep traagbetalers.

Opvallend is verder de verslechtering bij de Vastgoedsector. Werden facturen daar in het eerste kwartaal van 2018 nog na gemiddeld 36,1 dagen betaald, dit jaar duurt dat gemiddeld 40,7 dagen.

 

Vier jaar eerder

Vier jaar eerder gingen Nederlandse bedrijven hun rekeningen sneller betalen. Dit gebeurde in het derde kwartaal van 2015 na gemiddeld 42,3 dagen. Daarmee is opnieuw een record gebroken sinds het begin van de metingen in 2002. De kloof tussen het bedrijfsleven en de (semi)-overheid werd toen wel steeds groter bij tijdig betalen van facturen.

Gerelateerde berichten...

X