ZuidOostZorg plaatst sensortechnologie in locaties dementiezorg

ZuidOostZorg

Zorg- en kennisorganisatie ZuidOostZorg gaat op alle locaties waar zij zorg biedt aan mensen met dementie werken met sensortechnologie. De Unite SmartSense oplossing van leverancier Ascom is inmiddels op vier locaties geïnstalleerd, binnenkort volgt de vijfde. De sensortechnologie draagt bij aan een veilige woonomgeving en vergroot de privacy voor bewoners. Daarnaast zorgt het voor meer inzicht en overzicht bij de zorgmedewerkers.

Draadloze sensoren en slimme software

Bij Unite SmartSense worden in de kamers van bewoners draadloze sensoren geplaatst. Die geven, in combinatie met slimme software, de status van de bewoner weer op een dashboard op de telefoon van de zorgmedewerkers. Per bewoner wordt daarbij op basis van de kennis over de bewoner en een inschatting van risico’s een persoonlijk profiel ingesteld. Dat profiel sluit aan bij de zorgbehoefte. Medewerkers kunnen op ieder moment van de dag op het dashboard zien wat de status van de bewoner is. Ligt hij of zij in bed? Loopt de bewoner in de kamer rond? Is hij of zij in de badkamer of juist de kamer uit?

Wanneer in de monitoring het systeem een afwijkende situatie vaststelt krijgt de zorg een melding. Op dat moment ontstaat immers mogelijk een onveilige situatie. Belangrijk daarbij is dat het systeem zelf niet bepaalt wanneer de meldingen worden gedaan. De zorg stelt dat op basis van het persoonlijk profiel ins.

Alleen melding bij afwijkend patroon

Meldingen worden alleen gedaan wanneer een cliënt afwijkt van diens eigen patroon. Is iemand gewend om in de nacht naar het toilet te gaan en na 20 min weer in bed? Dan zorgt dit niet voor een melding. Duurt het veel langer dan gebruikelijk? Dan wel. Voorheen kwamen verzorgende soms bij 9 van de 10 oproepen onnodig langs. Daar werden bewoners onrustig van en het gaf de zorg veel druk.

De sensortechnologie die ZuidOostZorg gebruikt, is in nauwe samenwerking met leverancier van ICT-oplossingen Ascom ontwikkeld.

Gerelateerde berichten...

X