Nederland in cijfers: 13% slachtoffer van cybercrime

Grafiek economische groei

Bijna 9 op de 10 Nederlanders van 12 jaar of ouder was vorig jaar dagelijks online. Tot ongeveer 75 jaar geldt dat voor een overgrote meerderheid. Hacken maakte in 2019 de meeste slachtoffers. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht Nederland in cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek CBS.

Verder blijk dat bijna 97% van de Nederlanders tussen de 15 en de 25 jaar gebruik maakt van sociale media. Bij de 35 tot 45-jarigen ligt dat op 96%. Een ruime 91% van de Nederlanders tussen de 45 en 65 maakt er gebruik van.

Uit het jaarlijkse overzicht van Nederland in cijfers van het CBS blijkt dat ruim 1 op de 20 Nederlanders van 15 jaar of ouder met hacken te maken kreeg. En ook cyberpesten en online koop- en verkoopfraude raakten meer dan vier procent van de bevolking. In totaal rapporteerde 13 procent van de 15-plussers afgelopen jaar slachtoffer te zijn geweest van cybercrime.

Uit de statistieken blijkt verder dat zowel hacken als cyberpesten het vaakst voorkomt, gevolgd door koop- en verkoopfraude.

Techniek in de lift

Wat betreft de afstudeerrichtingen blijkt uit de CBS-cijfers dat de MBO-afstudeerrichting Techniek en Procesindustrie op nummer drie staat in de top 10 van populairste studierichtingen. In het HBO en WO staan bedrijfskunde en administratie op nummer 1. In alle sectoren groeit het aantal studenten in zorgberoepen het sterkst.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...