14 miljoen dollar voor 4G op de maan

maan 4G-netwerk

De maan krijgt binnenkort ook 4G. Het Finse Nokia gaat het netwerk voor 14 miljoen dollar aanleggen. De NASA tekent daarbij voor de uitvoering.

De afdeling Bell Labs-afdeling van het finse bedrijf krijgt ruim 14 miljoen dollar om het 4G-netwerk aan te leggen. De bedoeling is dat het netwerk eind 2022 wordt opgeleverd. Het materiaal gaat eerst met een maanlander op de maan gezet en gaat zichzelf installeren met geavanceerde robotica. Het netwerk is zo opgezet dat upgraden naar 5G heel makkelijk kan gebeuren.

Artemis

De aanleg van het netwerk is onderdeel van het ruimteprogramma Artemis. Dit project moet zorgen dat er over twee jaar voor het eerst sinds het Apolloprogramma weer mensen op de maan gaan landen. Uiteindelijk moet daar een ruimtestation komen waar vanuit de allereerste missie naar Mars moet starten.

Voor het zover is moet er communicatie nodig zijn tussen bijvoorbeeld maanwagens onderling of communicatie met de aarde. Via dit netwerk is er op de maan voor het eerst navigatie mogelijk, maar ook streaming video.

Oorspronkelijk zou het netwerk al vorig jaar worden aangelegd. Dat zou tijdens een ruimtemissie met de Falcon-9 van SpaceX gebeuren.

Lees ook:
  • HPE onthult 5G Lab voor adoptieversnelling van 5G-oplossingen
  • 4G-netwerk van Vodafone en Nokia staat volgend jaar op de maan

Gerelateerde berichten...

X