15.000 euro van EU voor WiFi4EU: wifi in openbare ruimtes

Van dinsdag 17 maart 13.00 uur tot woensdag 18 maart 17.00 uur kunnen gemeenten een aanvraag doen voor WiFi4EU waardebonnen. Hiermee kan een gemeente een Wifi-hotspot opzetten in openbare ruimtes. Het gaat dan bijvoorbeeld in gemeentehuizen, openbare bibliotheken, musea, parken en pleinen. Wel geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Gemeenten of groepen van gemeenten in de hele Europese Unie kunnen een aanvraag indienen. Voor de periode 2018-2020 is in totaal 120 miljoen euro beschikbaar om maximaal 8.000 gemeenten van gratis Wifi te voorzien.

Elke waardebon is € 15.000 waard en kan worden besteed om bestaande netwerken uit te breiden of nieuwe aan te schaffen. Elke EU-lidstaat ontvangt gegarandeerd ten minste 15 waardebonnen.

 

Online

De aanvraagprocedure is volledig online. Een wettelijke vertegenwoordiger moet zich namens de gemeente eerst registreren in het speciale WiFi4EU-portal. Daarna kan de aanvraag met één druk op de knop worden verstuurd.

De Commissie selecteert aanvragen op basis van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Dit is gebaseerd op de datum en het tijdstip van de aanvraag. Iedere gemeente krijgt maximaal 1 waardebon. Gemeenten die eerder een aanvraag indienden maar niet werden geselecteerd, kunnen opnieuw een aanvraag doen.

 

Tracking

Het initiatief van de EU moet uiteraard wel voldoen aan de laatste normen. Nog zeker zestig gemeenten in Nederland gebruiken nog steeds wifitracking. Dat schreef de Volkskrant vorig jaar. De techniek wordt gebruikt om bezoekersstromen te kunnen volgen, maar is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens in strijd met de Europese privacywet AVG of GDPR.

De krant kreeg de informatie van CityTraffick en Locatus, in ons land de twee grootste spelers op dit gebied. CityTraffick stelt dat het gaat om ‘vijftig tot zestig’ gemeenten.

Gerelateerde berichten...

X