15 miljoen steun uit fonds voor quantum-startups

transformatie kledingvoorschriften kantoorpak

Een nieuw fonds van zeker 15 miljoen Euro moet de oprichting van quantum-startups in Nederland aanjagen. Het bloeiende ecosysteem van quantumtechnologie-onderzoek dat in Nederland aanwezig is, moet zo meer succesvolle startups voortbrengen. Het QDNL Participations fonds biedt impactvolle zakelijke en commerciële ondersteuning om potentieel kansrijke ideeën om te zetten in succesvolle bedrijven.

Daarvoor investeert het in vroege-fase quantumtechnologie startups met investeringen tot 1,5 miljoen euro. Het helpt ook onderzoeksteams startups te lanceren op basis van hun technologie.

Daarnaast biedt het fonds 50.000 euro aan teams die veelbelovende quantumtechnologieën ontwikkelen, voordat ze zijn opgericht. Via een SAFE note-overeenkomst (‘simple agreement for future equity’) wordt deze financiering later omgezet in aandelen als de startup eenmaal gereed is om verder te gaan als een bedrijf.

On-call ondersteuning voor opkomende quantumtechnologie startups

Naast het fonds lanceert Quantum Delta NL ook een nieuw ondersteuningsprogramma. Infinity heeft als doel om in 2028 het beste, meest verbonden en duurzame quantum startup-ecosysteem ter wereld te hebben opgebouwd. Het programma is niet verbonden aan een specifieke universiteit en biedt onafhankelijk en deskundig advies over hoe wetenschappers hun onderzoek op de juiste manier, met de juiste partners, commercieel kunnen maken.

Daarbij krijgen ze toegang tot het netwerk van meer dan 800 deep tech investeerders wereldwijd, waaronder QDNL Participations. Het is niet gebonden aan vaste data, maar afgestemd op de behoefte van het team en de technologie.

Potentie

Carlo Beenakker, voorzitter van de Raad van Toezicht van Quantum Delta NL: “QDNL Participations en Infinity gaan over meer dan geld. Quantum Delta NL koestert jonge bedrijven en het Infinity-team zal hen voorzien van de ondersteuning die ze nodig hebben om de enorme potentie van de Nederlandse quantumtechnologie sector te realiseren.”

Freeke Heijman, mede-oprichter en directeur Ecosystem Development bij Quantum Delta NL: “QDNL Participations en Infinity hebben slechts één doel: quantum startups duurzaam laten groeien in Nederland. Er zijn geen andere belangen – daarom hebben we ervoor gekozen om het programma een eigen profiel te geven. Het fonds is hard nodig omdat het in Nederland nog steeds moeilijk is om investeerders te vinden met een langetermijnhorizon en kennis van de markt. In combinatie met investeringen in gedeelde faciliteiten zoals cleanrooms en R&D-programma’s, bouwt Quantum Delta NL zo aan het best mogelijke klimaat voor startups.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...