19.000 gedupeerden van datalek NAM

Gaswinning Groningen

Een groot datalek bij de NAM trof de laatste dagen 19.000 mensen. Het gaat om een grote groep gedupeerden die claims hadden ingediend vanwege aardbevingsschade.

De gas- en oliemaatschappij is niet de enige want het lek zat in de software van Accellion, dat zorgt voor beveiligd versturen van grote bestanden. Het lek zou intussen zijn gedicht, zo maakt de olie- en gasmaatschappij bekend.  NAM meldt dat de eigen servers nooit zijn getroffen.

Adresgegevens

Het datalek vond eind vorige week plaats en trof wereldwijd vele andere bedrijven en instanties. Bij de hacks is ook informatie buitgemaakt. Het gaat om persoons- en adresgegevens die op dat moment in de transfer zaten bij Accellion. Degene van wie de e-mailadressen, telefoonnummers of bankgegevens zijn gelekt, zijn intussen op de hoogte. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om documenten over de claim en de afhandeling van ingediende claims rond schade en waardedaling van de woning.

Ook liggen gegevens van mensen die zijn aangesloten bij de Stichting WAG op straat. Deze stichting steunt getroffen bewoners. Het gaat niet om de namen, maar in het lek zaten wel adressen en woonplaatsen. Volgens de NAM zijn de hackers niet in de IT-systemen van NAM geweest.

Aangemeld

De NAM heeft het lek aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het is nog niet bekend wie er precies achter de aanval zitten. De NAM weet ook niet wat derden eventueel met de informatie gaan doen.

De NAM adviseert iedereen extra alert te zijn op verdachte berichten via e-mail, telefoon of ander communicatiemiddelen.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X