Nieuw Google-datacenter in Middenmeer operationeel

datacenter draden tape storage

Het nieuwe Google-datacenter in Middenmeer is vanaf deze week operationeel. Het is een energiezuinig datacenter. De datacenterinvesteringen leveren Nederland jaarlijks gemiddeld 3.400 banen op

In totaal heeft het bedrijf in Nederland vier overeenkomsten voor de levering van duurzame energie, bij elkaar ongeveer 130 MW aan capaciteit. Naast de overeenkomst voor energielevering van een windpark en een zonnepark in Delfzijl zijn er overeenkomsten om windenergie af te nemen van twee windparken in Zeeland, Dat zijn Krammer (het grootste burgerinitiatief van Nederland) en Bouwdokken (deels eigendom van coöperatie Zeewind). Die laatste als consortium aangekocht samen met DSM, AkzoNobel en Philips.

Onderzoek

De datacenterinvesteringen van Google in Nederland leveren tussen 2014 en 2019 een positieve bijdrage op van EUR 3,6 miljard aan de Nederlandse economie. Google investeerde in die periode voor EUR 2 miljard in datacentercapaciteit in Nederland.

De cijfers komen uit onderzoek van adviesbureau Copenhagen Economics. Gemiddeld leverde de komst van deze datacentra tussen 2014 en 2019 3.400 banen per jaar op.

In totaal investeerde de techreus inmiddels 2,5 miljard euro in datacentercapaciteit in Nederland. Twee miljard daarvan is voor 2020 gerealiseerd. Naast de bouw van het nieuwe datacenter in de Middenmeer wordt momenteel het bestaande datacenter in de Eemshaven uitgebreid. Deze uitbreiding is naar verwachting begin 2021 klaar.

Uit het onderzoek van Copenhagen Economics blijkt dat de investeringen in de periode 2014-2019 gemiddeld 3.400 banen per jaar opleverden.

Enkele cijfers
  • Werkgelegenheid voor 125 mensen binnen de datacenters in Middenmeer en circa 350 mensen in Eemshaven na de uitbreiding.
  • De bouw en exploitatie van de datacentra ondersteunen banen in een breed deel van de nationale economie via waardeketen- en consumptie-effecten; dit ondersteunt de werkgelegenheid in verschillende sectoren, zoals de bouw (ongeveer 1.380 fte per jaar),
  • telecom, beveiliging en bedrijfsondersteuning, evenals particuliere dienstensectoren (bijv. detailhandel, transport, hotels en restaurants, onroerend goed, juridische zaken, boekhouding en werkgelegenheid).
Lokale projecten

Sinds de opening van het datacenter in Eemshaven ondersteunde Google met Datacenter Community Grants 23 NGO’s in de regio Groningen. Het totaalbedrag was ruim EUR 1 miljoen. De activiteiten van deze projecten varieerden van het ontwikkelen van educatieve spellen tot het leren over bijenteelt en het inspireren van kinderen op het vlak van wetenschap en technologie. In het gebied rondom Middenmeer zijn inmiddels drie projecten gesteund van de ROC Kop van Noord Holland. Het gaat om de volgende projecten.

  • Koelsystemen Trainingscentrum: ROC Kop van Noord Holland heeft klimaatbeheersing opgenomen in hun cursussen op de Techniekcampus in Den Helder.
  • IoT Exploratie Academie: De school heeft 3 onderwijsniveaus in eigen huis in Schagen, alle drie hebben ze overlap met de werkbeschrijving van een datacenter engineer.
  • High Voltage Training Operationeel niveau: De opleiding aan het Nautisch College biedt studenten essentiële kennis van hoogspanningsinstallaties (HV).

Ook verbindt het bedrijf het ROC Kop van Noord Holland met hogescholen in Groningen en in heel Europa. Zo kunnen de leerlingen leren van initiatieven in datacenter-vaardigheidstrainingen.

Inmiddels werkt Google ook samen met de Dutch Data Center Association om twee landelijk goedgekeurde curricula voor datacentervaardigheden op te zetten. De ROC’s uit Groningen werken er al mee. Middenmeer moet de komende tijd gaan volgen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X