250 e-mailadressen Afghaanse tolken gelekt door Brits ministerie van Defensie

veilig mailen @ teken met slot

Zeker 250 e-mailadressen van Afghaanse tolken liggen door een datalek bij het Britse ministerie van Defensie op straat. Het gaat om adressen van mensen die meestal nog in Afghanistan zitten en naar het VK willen komen.

De adressen van de tolken stonden niet in het BCC-veld maar waren gewoon zichtbaar. Dat meldt de Britse omroep BBC.

Niet lang na verzending van de mail merkte het Britse ministerie de fout op en stuurde men snel een waarschuwing na, maar toen was het kwaad al geschied. De mail was gericht aan Afghaanse tolken mensen die werkten voor de Britse strijdkrachten die veelal nog in het land zelf zaten. Door de blunder waren zowel de e-mailadressen als de profielfoto’s van de de ontvangers zichtbaar voor iedereen die op de verzendlijst stond.

Fout

Een van die ontvangers zei hierover tegen de BBC: “Deze fout kan het leven kosten van veel mensen, zeker als ze nu nog Afghanistan zelf zijn.”

Sommige ontvangers hadden de fout in eerste instantie niet door en stuurden per kerende post aan alle geadresseerden allerlei gegevens over hun huidige omstandigheden.

Zowel de Britse Conservatieve partij als de Labout Partij hebben bij monde van een woordvoerder de actie scherp veroordeeld. Het ministerie zelf zegt er alles aan te doen om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...