5,8 miljoen Facebookaccounts in eliteregeling Xcheck

man in pak achter laptop met wereldkaart op achtergrond

De speciale eliteregeling Xcheck zorgt dat Facebookaccounts van een grote groep bekende personen de regels van het netwerk niet hoeven te volgen. Het gaat om zaken als verspreiden van nepnieuws en naaktfoto’s.

Het gaat volgens de Wall Street Journal om zeker 5,8 miljoen accounts. Dat zijn bekende acteurs, politici, en bijvoorbeeld sporters van over de hele wereld. De krant baseert zich op interne documenten van het platform.

Facebook ontkent een dergelijke regeling voor zogeheten ‘beschermde gebruikers’ te hebben, maar zegt tegelijkertijd ook een eind te willen maken aan Xcheck.

Clinton

Wie tot deze groep behoort kan berichten posten die normaal gesproken geweigerd zouden worden. Daardoor kon het bijvoorbeeld gebeuren dat Hillary Clinton op Facebook beschuldigingen kreeg dat ze groepen pedofielen zou beschermen.

Nepberichten over voormalig Amerikaans president Donald Trump waarin hij vluchtelingen uitmaakte voor “beesten” werden ook gewoon doorgelaten. Ook zouden mensen uit de Xcheckgroep naaktfoto’s mogen posten. Normaal gesproken levert dat standaard een weigering op.

Intussen blijkt uit de stukken waar de Amerikaanse krant de hand op wist te leggen dat Facebook de zelf opgericht toezichtdraad misleidde om de regeling in stand te kunnen houden. Verder blijkt dat de interne controleurs van Facebook de regeling al wel in de gaten hadden en er ook commentaar op leverde. In een vertrouwelijk stuk zegt een van de controleurs dat het bedrijf niet doet wat ze publiekelijk zegt te doen.

Of Xcheck ook echt ten einde komt, en hoe en wanneer dan, is nog niet bekend.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X