Aangifte doen van winkeldiefstal via app in Noord-Holland

retailers winkelprommenade mkb

Ondernemers die plegers van winkeldiefstal snel bij de politie willen aangeven kunnen dat in Noord-Holland voortaan doen via een nieuwe app. De politie werkt daarvoor samen met winkeliers en andere partners.

Het proces is gebruikersvriendelijker, voor zowel ondernemer als politie, en zorgt voor een veel efficiëntere afhandeling. Deze nieuwe methode vervangt het huidige Landelijk Aangifte Formulier Winkeldiefstal (LAF).

Winkeldiefstal kost ondernemers niet alleen veel geld, maar ook een hoop tijd. En dat laatste geldt ook voor de politie. De nieuwe app kunnen ondernemers straks niet alleen aangifte doen van winkeldiefstal, maar ook van andere vormen van veel voorkomende criminaliteit. Dan gaat het bijvoorbeeld om zaken als vernieling en mishandeling,

Simpel

“Deze online aangifte helpt ons allemaal”, zegt Peter van Akkeren van de politie, Eenheid Noord-Holland. “In de testfase van begin dit jaar in Noord-Holland zien we dat het werkt. En dat horen we ook terug van de winkeliers.”

Zo ook van supermarktmanager De Groot. Hij deed mee aan de test en is zeer positief over RAPP. “Het is simpelweg de juiste gegevens invullen om een volledige aangifte te doen. Dat kan nu in een paar minuten achter de computer of op je mobiele telefoon. Doordat de app je stap voor stap begeleidt, werkt het snel en accuraat. Voorheen was er nog wel eens onduidelijkheid omdat je aangifte moest worden uitgetypt. Dan krijg je te maken met interpretatie. De aangifte-app voorkomt dus ook het controleren en afstemmen achteraf. Per incident hebben we zeker 10-15 minuten gewonnen en voorkomen we veel frustratie.”

Hoe werkt de nieuwe aangiftemethode?

De winkelier betrapt bijvoorbeeld op heterdaad een winkeldief en belt naar 112. Terwijl de politie onderweg is, start de ondernemer zelf de online aangifte. De politie ontvangt direct alle gegevens. In de winkel controleert de contactpersoon samen met de politie de aangifte en ondertekent deze digitaal.

Via politie.nl ontvangt de winkelier de ondertekende aangifte en krijgt informatie over de afhandeling. “Alles digitaal, dus geen honderden hard copy’s meer”, benadrukt De Groot. “We hebben dus ook veel beter overzicht.”

Eerste keer betrapt

Vanaf deze maand kan een meerderjarige verdachte, die voor de eerste keer betrapt is, ter plaatse in de winkel een ‘reprimande’ krijgen. Dit betekent, dat de dief wordt geregistreerd, maar niet verder gestraft. Hiervoor zijn wel een aantal voorwaarden. Zo wordt er ook gekeken naar andere geregistreerde overtredingen van de dief. De winkelier behoudt het recht tot schadeloosstelling en opleggen van een winkelverbod. Bij een volgende keer komt de dief er niet meer met een reprimande van af. Ook als de diefstal later wordt ontdekt, kan online aangifte worden gedaan.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X