Aantal cyberaanvallen stijgt explosief; risicobewustzijn bedrijven daalt

hacker hackteam

Het risicobewustzijn van bedrijven daalt terwijl het aantal cyberaanvallen juist stijgt. De risicoperceptie rond cybercriminaliteit van bedrijven bereikte een dieptepunt tijdens de eerste lockdown. Tegelijkertijd zijn sectoren die inzetten op digitale dataverwerking steeds vaker doelwit van cybercriminaliteit. Slechts 1 op 3 bedrijven beschouwt cybercrime als groot risico.

Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en MWM2. Ze vroegen bedrijven op drie verschillende momenten in welke mate zij cybercriminaliteit als risico voor het bedrijf zien. dat was vlak voor de uitbraak van de coronacrisis, in mei vorig jaar en in april dit jaar.

Volgens de onderzoekers zorde de toegenomen focus van ondernemers op de continuïteit van hun bedrijf en de zorg voor hun personeel sinds corona mogelijk voor een lager risicobewustzijn. Tijdens de coronacrisis was er sprake van een explosieve toename van het aantal cyberaanvallen. Maar ondanks dat schatten bedrijven het risico op cybercriminaliteit veel lager in dan vóór de crisis.

In april van dit jaar zag slechts 34 procent cybercriminaliteit als een groot risico voor de eigen organisatie. Dit is een zeer beperkte en niet significante stijging ten opzichte van een meting van bijna een jaar eerder, toen dit op 31 procent lag. Het risicobewustzijn risicoperceptie is daarmee nog lang niet terug naar het niveau van voor de pandemie. Toen schatte ruim de helft van de bedrijven het risico voor de eigen organisatie juist als hoog in. Ondanks deze bevindingen is bijna de helft van de bedrijven wel van plan extra maatregelen te treffen om cyberaanvallen te voorkomen.

Industrie, zorg en retail extra kwetsbaar

Vooral sectoren die sterk inzetten op digitale dataverwerking en communicatie, zoals de industrie, retail en zorg, zijn extra kwetsbaar. Diefstal van data, het gijzelen van systemen en identiteitsfraude nemen sterk toe. Zo is de industrie, waar digitale communicatie tussen machines, robots en magazijnsystemen toeneemt, een doelwit.

Ook kent de Nederlandse industrie een aantal innovatieve koplopers, waarvan de bedrijfsgeheimen veel waard zijn. De zorg is eveneens ontdekt door cybercriminelen. Zo heeft corona de digitalisering van de zorg in een stroomversnelling gebracht en dat vergroot de kans dat patiëntgegevens in criminele handen vallen.

Ook retailers en hotels worden steeds vaker getroffen door cybercriminaliteit, doordat zij steeds meer data gebruiken om klanten te binden en klantbehoeften te voorspellen. Daarnaast hebben veel winkeliers vanwege de lockdowns nu online afzetkanalen. Hierdoor nam het risico op een datalek toe, wat kan leiden tot grote reputatieschade en klantverlies en bovendien het voortbestaan van bedrijven in gevaar kan brengen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X