ABP en KPN: miljard euro extra voor glasvezel bedrijventerreinen en dorpen

glasvezel met licht ACM Telecommonitor

Pensioenfonds ABP gaat samen met KPN ruim een miljard investeren in de aanleg van glasvezel in bijna duizend dorpen en kleine woonkernen. Verder krijgen ook 1.400 bedrijventerreinen versneld glasvezel. Beide bedrijven maken vandaag bekend dat ze een joint venture aangaan.

Het gaat om bijna 700.000 aansluitingen in dorpen als Ankeveen, Grou en Zuidoostbeemster. Zij krijgen nu voor eind 2026 al glasvezel ter vervanging van de verbinding via koper. Ook krijgen meer dan 200.000 adressen op circa 1.400 bedrijventerreinen nu jaren eerder glasvezel. De bedoeling is dat eind 2026 zo’n 80% van alle huishoudens in Nederland glasvezel heeft.

Eerder kondigde KPN aan om in de komende vijf jaar 2,5 miljoen huishoudens in grotere gemeenten van glasvezel te voorzien. Door de samenwerking met ABP kan de uitrol van glasvezel in andere gebieden sneller plaatsvinden.

Open netwerk

Het nieuwe bedrijf dat door de joint venture ontstaat is voor 50% in handen van KPN en voor de andere 50% in handen van APG, pensioenuitvoerder van ABP. Dit bedrijf bouwt, exploiteert en onderhoudt een open netwerk. Daarvan kunnen zowel KPN als andere aanbieders van telecomdiensten gebruikmaken om hun diensten aan klanten te leveren.

De komende jaren steekt dit bedrijf ruim 1 miljard euro in deze uitrol. De joint venture zal naar verwachting in het tweede kwartaal van start gaan. Dat gebeurt pas na goedkeuring van de toezichthouder.

Versnellen digitalisering

Het afgelopen jaar werd meer dan ooit duidelijk hoe belangrijk veilig, betrouwbaar en snel internet is voor Nederland. Nooit eerder werkten zo veel mensen thuis. De bouwcapaciteit die nodig is voor deze aanleg is geregeld en levert meer dan duizend extra banen op. Voor deelnemers van pensioenfonds ABP levert deze belegging bovendien een aantrekkelijk rendement op en draagt dit dus bij aan hun pensioen.

KPN maakte al eerder bekend de uitrol van glasvezel in ons land drastisch te gaan versnellen. De bedoeling is dat het aantal glasvezelaansluitingen tot eind 2025 gaat verdubbelen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...