Hybride cloud als tussenstap in de digitale transformatie

AI artificial intelligence

In het huidige IT-landschap is de digitale transformatie een must. De overstap naar de cloud biedt een organisatie de snelheid en flexibiliteit die nodig is om te innoveren. Bovendien biedt dit voordeel ten opzichte van de concurrentie. Wendbaarheid en security zijn onmisbaar binnen een transitie en cruciaal om aan de verwachtingen van de klant te voldoen. Snel op- en afschalen, processen continu verbeteren en innovatieve producten en diensten ontwikkelen; dit is allemaal mogelijk dankzij de cloud. Geen statistische en robuuste netwerken of platforms, maar dynamische en flexibele zekerheid. Dit is dé reden voor organisaties om massaal over te stappen naar de cloud. De voordelen van een digitale transformatie en de overstap naar de public cloud zijn duidelijk. Maar hoe zet je een organisatie ertoe om alle applicaties snel en veilig over te brengen naar de cloud? Dat legt Marc Dekeyser, Solution Lead bij Experis Ciber, onderdeel van Experis, hier uit.

Drastische aanpassingen

In de praktijk is te zien dat veel organisaties nog niet klaar zijn om direct alle applicaties en services naar de cloud over te brengen. Het IT-landschap beheren in de public cloud is ingewikkelder dan een ‘lift & shift-migratie’. Om de voordelen van de cloud maximaal te benutten, zijn er drastische veranderingen nodig. Dat geldt niet alleen voor de IT-afdeling, maar voor de gehele organisatie.

In eigen tempo over naar de cloud

De hybride cloud biedt een tussenstap. Via deze optie stappen organisaties in eigen tempo over naar de cloud. Deze vorm is een combinatie van on-premise infrastructuur, private cloud services en een public cloud, die onderling met elkaar verbonden zijn. De organisatie maakt in een hybride cloud gebruik van de nieuwste technologieën. Terwijl tegelijkertijd kosten worden bespaard. Bovendien maakt het de organisatie veiliger en stelt het medewerkers in staat om vanaf elk apparaat op ieder gewenst moment en locatie te werken.

Flexibiliteit en schaalbaarheid in de hybride cloud

Flexibiliteit en schaalbaarheid zijn nodig voor een succesvolle digitale transformatie. De mogelijkheid om services uit te rollen binnen enkele minuten, in plaats van weken of zelfs maanden. Bovendien worden er alleen kosten gemaakt indien de betreffende services worden uitgevoerd. Dat betekent dat organisaties niet langer meer hoeven te plannen (en te betalen) voor mogelijke pieken voor het gebruik van een service. Door middel van ‘burst services’ is het mogelijk om op te schalen naar mate de behoefte toeneemt of juist af te schalen als die er niet meer is.

Belang ‘right sizing’ en ‘fit for purpose’

Veel organisaties stappen over naar de cloud om de kosten in het IT-landschap te verlagen. Maar daarvoor moet het cloudplatform goed opgezet en uitgerold worden. ‘Right-sizing’, het creëren van het best mogelijke platform voor een service met het oog op kostenefficiëntie, is essentieel om dit te ondersteunen. Zonder de inzet van IT riskeren organisaties hoge kosten en inactieve resources. Men denkt wellicht niet snel aan kostenefficiëntie (of zelfs kostenverlaging) bij de overstap naar de hybride cloud. Maar ‘right-sizing’ en ‘fit for purpose’ maakt het voor de organisatie mogelijk om flexibiliteit, schaalbaarheid, kostenverlaging en betere security te bewerkstelligen.

Versnellen digitale transformatie

De digitale transformatie en overstap naar de cloud is niet gemakkelijk. Iedereen kan een nieuwe tenant in de cloud opzetten, maar om optimaal gebruik te maken van de cloud zijn een gedegen governance en de juiste skills een vereiste. Bij Experis hebben we jarenlange ervaring met het helpen van organisaties bij het versnellen van hun digitale transformatie door optimaal gebruik te maken van de cloud. We focussen ons exclusief op Microsoft Azure, aangezien het een zeer schaalbare omgeving biedt waarin security centraal staat. Ook biedt Azure unieke services om organisaties te ondersteunen met de overstap naar de hybride cloud. Of het nu gaat om eenvoud in mobiliteit van services en applicaties, als een consistent platform om zowel private als public clouds optimaal te beheren. Door het grote aantal services en ondersteunende technologieën kunnen we elke uitdaging aangaan, hoe groot die ook is. Dit kunnen we doen dankzij de expertise en passie van onze consultants voor de Microsoft Azure stack.

Meer weten over dit onderwerp? Beluister dan de podcast ‘Overstap naar de cloud: snelheid en flexibiliteit om te innoveren’!

Gerelateerde berichten...

X