Het Landelijk Architectuur Congres 2016

Op donderdag 17 en vrijdag 18 november vindt de 18de editie plaats van het Landelijk Architectuur Congres, hét event voor architecten in de wereld van organisatie en IT. Het thema voor dit jaar is Architectuur: Alles Anders?? Verandering staat namelijk centraal in het vakgebied van architecten in de digitale wereld.

 

Enerzijds veranderen de verwachtingen van belanghebbenden, zoals klanten, de politiek of leidinggevenden. Aan de andere kant zijn er voortdurend nieuwe technologische ontwikkelingen, die zelf weer nieuwe verwachtingen creëren. Architectuur staat middenin die storm van verandering, maar de architect is daarbij het oog van de orkaan. Alles anders?? Niet voor de architect: het gaat nog steeds om het creëren en bewaken van samenhang. Of zouden juist ook architecten hoognodig eens wat dingen anders moeten doen?

 

Nieuwe koers

Na 17 edities wordt ook door het Congres zelf een nieuwe koers ingezet. Voor het eerst dit jaar wordt het LAC georganiseerd in een nieuwe, moderne locatie: Congrescentrum 1931 te ’s Hertogenbosch. Een andere verandering is dat het evenement niet meer op woensdag en donderdag plaatsvindt, maar op donderdag en vrijdag. Verder heeft het LAC u minstens zoveel te bieden als de voorgaande jaren:

  • Top keynote sprekers
  • Actuele thema’s, waaronder agile, Bimodal IT, cloud integratie, FinTech en verandermanagement
  • Twaalf tracks met 50 tracklezingen gedurende twee dagen
  • Interactie met sprekers en vakgenoten.
  • Uitreiking van de NAF Architectuurprijs en NAF Thesisprijzen

Het programma, dat door dagvoorzitter Huub Bakker – bestuurslid Nederlands Architectuur Forum – ter plaatse wordt toegelicht, is te rijk en uitgebreid om hier volledig weer te geven. Daarom richten we op enkele van de sprekers en tracks het spotlicht.

 

Keynotes donderdag 17 november

 

Albert van Veen, CIO, Schiphol Group: Architecten komen uit hun ivoren torens en gaan (agile) aan de slag

Schiphol staat wereldwijd bekend als een innovatieve luchthaven. Een CIO kan bij Schiphol niet volstaan met het vervangen en verbeteren van bestaande informatiesystemen. Vernieuwen (door het introduceren van disruptive technology) vormt daarom een essentieel onderdeel van zijn werkzaamheden. Onder leiding van Van Veen vindt vernieuwing plaats onder de noemer: Digital Airport Program. In zijn keynote zal hij ingaan op de rol die architectuur speelt bij het realiseren en beheersen van de 3 V’s. Aangezien alle activiteiten wel financieel verantwoord moeten zijn, is er zelfs sprake van 4 V’s als we financiële verantwoording meenemen.

 

Rini van Solingen, Deeltijdhoogleraar, TU Delft en CTO, Prowareness: De architect in een agile wereld: mammoet of olifant?

Agile werken is inmiddels het uitgangspunt in de praktijk geworden. Wat betekent dit voor de architect? Zou agile op termijn zelfs het einde van de architect kunnen betekenen? En hoe erg is dat eigenlijk? In deze voordracht gaat Van Solingen in op de uitdagingen voor de architect in een agile wereld. Het antwoord op de vraag of de architect meer lijkt op de olifant dan op de mammoet, zal de tijd uitwijzen. De sleutel hiervoor ligt bij de architect zelf. Reageren op verandering of uitsterven? Dat is de keuze!

 

Inez Bosch, Partner en Mede-eigenaar, The Human Effect: Wat je als architect moet weten over macht

Macht als onderwerp roept veel emoties op. Het boezemt vaak angst in, roept verontwaardiging op of juist een verlangen ernaar. Het is een taboe, want omhuld door gêne. Als je mensen vraagt wat hun connotatie met macht is, dan is deze vaak negatief. We associëren het vooral met gedoe en manipulatie. Toch moet je je er juist in verdiepen, dat vergroot je vermogen de situatie te beïnvloeden, juist als architect, waar je veel verantwoordelijkheid hebt, maar niet altijd mandaat. In deze lezing krijg je een spiegel voorgehouden. Hoe verhoud jij je tot macht? Hoe herken je macht bij de ander? Welke rol speelt de structuur en cultuur waarin jij opereert? En tot slot hoe kan jij als architect daar met lichtheid, humor en bovenal effectief mee omgaan?

 

 

Keynotes vrijdag 18 november

 

Keynote Robert Smallshire, Principle Consultant, Sixty North: Deliberate Architecture

Architecture is often an ad hoc, responsive process causing designs to get stuck in local minima, while ever more features are piled into the system. Such systems often fail to live up to the origin vision and expectations of stakeholders. We’ll explore the idea that software architecture, and hence software architects, should focus deliberately on the constraints and qualities of system design, and avoid getting too distracted by features.

 

Keynote Maarten van der Weijden, Olympisch Kampioen en Wereldkampioen Openwaterzwemmen en Sportman van het Jaar 2008: Beter

In 2001 wordt er bij Maarten van der Weijden Acute Lymfatische Leukemie geconstateerd. Nadat hij deze ziekte overwon, richtte Van der Weijden zich weer op zijn passie: het open water zwemmen. Hij werkte jaren keihard om zijn doel te bereiken en op de Olympische Spelen 2008 was het zo ver: Goud! Van der Weijden vertelt in zijn presentaties open en gepassioneerd over zijn bijzondere carrière. Onderwerpen als doorzettingsvermogen, ambitie, het omgaan met tegenslagen, innovatie en succesvol samenwerken komen uitgebreid aan bod. Mede door zijn carrière bij Unilever als financial manager weet Maarten tevens uitstekend de link tussen topsport en bedrijfsleven te leggen. Wat kan de architect hiervan leren?

 

 

Tracks donderdag 17 november

 

Track A: Vensters op architectuur

Jarenlang is geïnvesteerd in architectuurraamwerken, die ons werkveld in een handzaam overzicht willen vatten. Maar de waardering voor zulke raamwerken slinkt. Passen zij nog wel bij het hedendaagse tempo? Zijn ze niet te zwaar of bureaucratisch? Of gewoon passé? Toch wordt nog volop gewerkt aan doorontwikkeling en verspreiding van architectuuraanpakken. In deze interactieve track verkennen we onder begeleiding van moderator Paul Oude Luttighuis – programmacommissie LAC – samen zes Nederlandse architectuurtoppers de toekomst van onze ‘body of knowledge’:

 

Track C: Security, dat doe je samen

Vroeger was security eenvoudig. Er was iemand verantwoordelijk voor it-security. Die installeerde wat firewalls om de veilige binnenwereld te scheiden van de boze buitenwereld. Hoe meer poorten dicht, hoe veiliger de organisatie. Inmiddels weten we dat de buitenwereld buitensluiten geen succesvol businessmodel is. Bovendien is het binnen niet veiliger dan buiten; absolute veiligheid bestaat niet. Dat betekent dat we moeten gaan samenwerken om een acceptabel niveau van security in een organisatie te bereiken.

 

Track D: Bi-modal IT

De track bi-modal IT gaat over tegenstelling en het overbruggen ervan. Tussen snelheid en zorgvuldigheid. Tussen oude en nieuwe technologie. Tussen oude en nieuwe manieren van werken. We praten over API’s die het overbruggen technisch mogelijk maken. Hoe zet je die goed op? We praten over rollen in agile teams om tot overbrugging te komen. Hoe zorg je ervoor dat op het juist moment de beslissingen genomen worden die nodig zijn? En hoe ga je om met enerzijds stabiele infrastructuur, waar je bovenal voorzichtig wil zijn, versus het tempo van elke twee weken een sprint-demo? Vijf lezingen in deze track geven de antwoorden!

 

 

Tracks vrijdag 18 november

 

Track G: Principes: cola zonder prik?

Wie aan architectuur denkt, denkt aan principes. Ze zijn een zeer krachtig communicatiemiddel: het zijn uitspraken waar je het mee eens bent of niet. Daarmee zijn ze een uitstekend middel om de dialoog over wat belangrijk is voor de organisatie te openen. Of juist dicht te slaan. Over principes is veel gezegd en geschreven. We kunnen ons daarbij afvragen of principes niet teveel een doel op zich zijn geworden. Laten we eerlijk zijn, dan worden principes een beetje als cola zonder prik. Dat is zonde, want principes hebben veel potentie. Daarom geven we in deze track het prachtige fenomeen principes weer prik. Vanuit vijf verschillende, en soms zeer verrassende invalshoeken.

 

Track J: Digitale Transformatie: van raamwerk naar effectief veranderen

De hype rond raamwerken voor architectuur is voorbij. We zijn door het dal van de desillusie en gaan op een volwassen manier om met ons gereedschap. Op basis van ervaringen in de praktijk worden het gereedschap verder geschikt gemaakt voor de uitdaging van morgen. In deze track wordt stilgestaan bij principes en raamwerken in de context van digitale transformatie waarbij theorie en praktijk worden behandeld.

 

Track K: Bancair

Het zijn steeds turbulenter tijden voor de bancaire sector. Hoe kunnen banken het best veranderen om aan steeds hogere eisen van klanten en toezichthouders te voldoen? Hoe voorkomt een bank achterop te raken? Of andersom: wat zijn momenteel juist kansen voor toetreders, de Fintec Startups? In deze track komen drie totaal verschillende veranderscenario’s aan bod: inzetten op omnichannel met behulp van een pakketleverancier, zelf de bank ‘opnieuw uitvinden’ over de as van data of misschien moeten banken het hebben van blockchain technologie? Inspirerende architectuur voorbeelden van inspirerende sprekers, juist ook voor niet-bankiers!