Zo doorbreken we onze vertrouwenscrisis

De zin en onzin over blockchain

De zin en de onzin over blockchain houdt de gemoederen bezig. Terwijl op De Correspondent het digitale concept tot op het bot toe gefileerd werd tot zo’n beetje de meest nutteloze technologie van dit tijdperk, hield de grote IMF baas Christine Lagrande een fraai betoog over haar geloof in een officiële cryptomunt. ‘Op voorwaarde dat het goed gedaan wordt’, zo sprak Lagrande.

Ook Gartner, getuige de verslaggeving over de laatste ITxpo in Barcelona in deze ICT/Magazine, doet een duit in een zakje. Evenals vorig jaar werd over blockchain ook nu weer gezegd dat het de komende jaren nauwelijks een deuk in een pakje boter zal slaan. Gartner zegt nu dat de blockchain uit de zogenaamde trog van desillusie is gekropen. Dat houdt in dat het er nu op aankomt. De experimenten zullen de komende tien jaar tot volwassendom komen. Of ze verdwijnen geheel van de technologieradar.

 

Overhyped of niet?

Het is geen toeval dat nu opeens iedereen de balans gaat opmaken. Het zogeheten bitcoin whitepaper van Satoshi vierde onlangs zijn tienjarige jubileum. Mijn conclusie is dat de belofte nog steeds ‘alive and kicking’ is. Op een tweedaagse Summit die we over de vertrouwenscrisis organiseerden, stelden we de vraag op de man af. Een groep van ruim 100 it- en business bestuurders van verschillende landen uit zowel Europa als de VS gaf antwoord op de vraag of de blockchain nu wel of niet te gehypet is. 42 procent van de deelnemers gaf aan dat we de waarde van blockchain onderschatten. 26 procent van de CIO’s is van mening dat er sprake is van een overhyped klimaat en 32 procent vindt dat we een realistische verwachting hebben van blockchain. Kortom, het overgrote merendeel van de mannen en vrouwen die gepokt en gemazeld zijn met hypes, dichten het digitale platform grote waarde toe.

 

Onafhankelijk

Het kan dus nog alle kanten op met die blockchain. Lagrande hangt de toekomst op aan ‘de goede route’, de vraag is natuurlijk wat dan die goede route is. En wellicht belangrijker nog, wat is het grootste probleem dat we met blockchain gaan oplossen? Lagrande ziet de toekomst van de cryptomunt vooral in het ondersteunen van de publieke doelen van de beleidsmakers, de bevordering van financiële inclusie, veiligheid voor consumenten en de noodzakelijke privacy in betalingen. Wie gelooft dat de noodzaak de moeder is van alle innovaties kan nog wel even vooruit met de blockchain, want dit zijn serieuze zaken die moeten worden aangepakt. Het grootste probleem heet “vertrouwenscrisis”. De blockchain als een vertrouwensprotocol heeft een schone taak te vervullen. Zo is dit onafhankelijke platform een manier om monopolies van grote technologiebedrijven als Google, Amazon, Apple en Alibaba te doorbreken. Verder zijn er interessante blockchaintoepassingen om nepnieuws aan te pakken. En in tegenstelling tot het huidige internet, kunnen mensen middels blockchaintechnologie bovendien weer zelf het stuur in handen krijgen over hun eigen data. Genoeg om voor te vechten zou ik zeggen, want wanneer we ons gaan neerleggen bij de vertrouwenscrisis en de zaken die het vertrouwen nog verder ondermijnen zijn we veel verder van huis.

 

Ontbubbeling

De doelstellingen zijn inmiddels dus helder. Ook helder is dat de beloften vooralsnog niet zijn nagekomen. Het afserveren van de blockchain in dit stadium zou wel eens uitkomst kunnen bieden. Het zou lucht geven aan alle techno-jongens en ‑meisjes om zinvolle oplossingen te laten programmeren, gewoon in alle stilte. Ontbubbeling van de it-industrie kan absoluut zuiverend werken. De vraag is wanneer de blockchain zuiverend gaat werken voor de hedendaagse vertrouwenscrisis waar we in zitten. Zo scoren de banken nog altijd slecht op de vertrouwensschaal. De consument komt in onderzoek van het GfK niet verder dan 3,0 op een schaal van 5: een zesje dus. Een geruststelling is misschien dat het niet nog beroerder wordt. Per slot van rekening bereikte het cijfer vorig jaar met 2,9 al een dieptepunt. Tegelijkertijd kan de vlam zomaar weer in de plan slaan. De recente inval bij de Deutsche Bank om grootschalige witwaspraktijken aan de kaak te stellen, is weer zo’n voorbeeld.

 

Vertrouwen

Natuurlijk is de huidige vertrouwenscrisis ook het gevolg van allerlei geopolitieke ontwikkelingen. Maar tien jaar na de introductie van de cryptomunt, is het hoog tijd om blockchain een serieuze kans te geven om ons vertrouwen weer te herpakken. Centraal geleide systemen en hiërarchieën gaan ons sowieso niet meer helpen. Dan biedt een gedecentraliseerd en gedistribueerd vertrouwensmodel zoals blockchain uitkomst. We mogen dus niet opgeven. Niet vanwege de technologie, maar omdat het risico van falen om de vertrouwenscrisis op te lossen simpelweg te groot is.

Menno van Doorn is directeur van Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti

 

 

 

Gerelateerde berichten...