ACM: KPN mag Youfone nog niet overnemen

telecom mast KPN Youfone

Voordat KPN Youfone (de Nederlandse en zakelijke tak) mag overnemen is er eerst onderzoek en een vergunning nodig. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De overname heeft volgens de Autoriteit waarschijnlijk een negatieve invloed op de concurrentie.

De angst bestaat vooral dat de KPN/Youfone-combinatie een monopoliepositie oplevert in het no frills segment van mobiele telecommunicatiediensten. Youfone groeit snel en prijst zeer scherp, in het bijzonder in het goedkope segment.  Door het samengaan met KPN dreigt deze concurrentiedruk  weg te vallen en dat heeft volgens de Autoriteit prijsverhogingen en versoberingen van het aanbod tot gevolg. Verschillende marktpartijen spraken ook onderbouwd hun vrees uit
dat de concentratie tot een prijsverhoging zal leiden. Wie dat zijn blijft vooralsnog geheim.

Als de bedrijven een vergunning aanvragen, neemt de ACM binnen 13 weken een beslissing of de fusie, overname of joint venture mag doorgaan. Alleen als de ACM de aangedragen oplossingen voldoende vindt mag de fusie of overname doorgaan. Zo niet, moeten de bedrijven een vergunning  aanvragen en komt er eerst nader onderzoek in een tweede fase.

Lees ook:
  • Lichte stijging ICT/Magazine Beursindex: MB’s delen KPN groeit
  • Een cyberaanval komt altijd onverwacht

Gerelateerde berichten...