ACM Telecommonitor: verbruik mobiele data blijft stijgen

Het mobiele dataverbruik steeg in 2018 met 59% ten opzichte van 2017. Dit verbruik kwam daarmee op 537 miljard MB. In 2017 was dat nog 337 miljard MB. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Telecommonitor over het derde en vierde kwartaal van 2018.

Bij de vaste diensten ziet de ACM vooral een transitie van traditionele naar digitale diensten. Zo blijft het aantal traditionele telefonie-aansluitingen, zoals PSTN en ISDN, afnemen. Het voornemen van KPN om ISDN2/PSTN in 2020 niet langer aan te bieden sluit aan bij deze ontwikkeling.

 

Toename bundeling vast en mobiel

Steeds meer consumenten maken gebruik van bundels met een mobiel en een vast abonnement. Het gaat bijvoorbeeld om televisie + vaste telefonie + internet + mobiel. Aanbieders bieden diverse extra’s om te stimuleren dat consumenten deze bundels afnemen. Het aantal bundels dat alleen bestaat uit de vaste diensten zoals  internet, vaste telefonie en/of televisie daalt.

KPN en VodafoneZiggo blijven de grootste aanbieders van breedbandinternet. Ze hebben constante marktaandelen van 45 tot 50 procent. Martkaandelen van andere aanbieders, zoals Tele2, bedroegen in de tweede helft van 2018 tussen de nul en vijf procent. Het aantal kabelaansluitingen en glasvezelaansluitingen blijft licht stijgen ten koste van koperaansluitingen.

 

Weinig nieuwe glasaansluitingen

In 2018 is het aantal nieuwe glasaansluitingen vergelijkbaar met 2017. Het ligt gemiddeld op 30.000 aansluitingen per kwartaal. Dat is een stuk lager dan in de eerdere jaren toen er gemiddeld tussen 40.000 en 55.000 huizen werden aangesloten op glas.

De ACM wil meer inzicht krijgen in hoe telecombedrijven en investeerders bepalen waar zij glasvezel uitrollen en tegen welke problemen zij hierbij aanlopen. Daarom is de ACM een verkennend onderzoek gestart naar de uitrol van glasvezel in Nederland. Na de zomer verwacht de ACM de resultaten te publiceren. Op basis daarvan wordt bepaald of vervolgacties nodig zijn.

 

2018

Het gemiddelde dataverbruik per mobiele aansluiting steeg in de eerste helft van 2018 van bijna 1 gigabyte per maand in 2017, tot meer dan 2 gigabyte. In totaal werd in de eerste helft van 2018 bijna 250 miljard MB aan mobiele data verbruikt.

De twee telecomaanbieders met een eigen vast netwerk, KPN en VodafoneZiggo, hadden ook toen nog steeds veruit het grootste aantal klanten. Alternatieve aanbieders zonder volledig eigen netwerk, zoals T-Mobile en Tele2, behielden een relatief constant marktaandeel voor vaste aansluitingen.

 

 

Gerelateerde berichten...

X