ACM: toezichtskosten geen groot bezwaar voor fintech-bedrijven

ICT-sector vrouwen en mannen

Bedrijven in de Fintech-sector hebben meer problemen met de toezichtskosten om te voldoen aan alle regels dan andere sectoren. Toch zien ze de kosten als nuttig. Vinden van gekwalificeerd personeel is een grotere hobbel.

Dat blijkt uit een rapport van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), uitgevoerd door adviesbureau. DNB en AFM heffen deze toezichtslasten. De vraag was of deze kosten de toetreding en groei van fintechs in Nederland belemmeren.

 

Aanleiding

De ACM liet het onderzoek uitvoeren omdat zij een aantal signalen van Nederlandse fintech-bedrijven ontving, dat zij de toezichtskosten als hoog ervaren. Dit gaf de ACM voldoende aanleiding om dit te onderzoeken. Fintech-bedrijven zijn immers  belangrijk voor de concurrentie en innovatie in de financiële sector.

De toezichtskosten blijken geen grote invloed te hebben op de toetreding of groei van fintechs in Nederland. Kleinere bedrijven betalen wel relatief hogere toezichtskosten dan grotere bedrijven in bepaalde sectoren. Echter, uit interviews met fintechs blijkt dat zij de toezichtskosten niet meenemen in hun investeringsbeslissingen.

 

Gekwalificeerd personeel

Investeringsbeslissingen blijken vooral af te hangen van de vraag of er goed gekwalificeerd personeel te vinden is en of er voldoende vraag is naar het product van de fintech. Fintechs zien de toezichtskosten als een prijs voor een eerlijke financiële markt waarmee je onstabiele en dubieuze organisaties uitsluit.

Daarbij zorgt het voor een betrouwbaar imago. De huidige toezichtsregimes bieden ook “passporting” aan. Hiermee kan je als financieel bedrijf een nieuwe branche van je bedrijf opzetten in andere EU landen, zonder dat je het volledige licentieproces van die landen hoeft te doorlopen.

 

X