ACM: zero-ratingdiensten verboden met Open Internet Verordening

Graafrechten

Zero-ratingdiensten, waarbij de provider dataverkeer van bepaalde typen content of applicaties niet in rekening brengt, zijn verboden als de provider onderscheid maakt op basis van type of categorieën dataverkeer. De Europese richtlijnen voor de Open Internet Verordening zijn daar al op aangepast. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het Jaarverslag Netneutraliteit.

Dit verbod komt naar aanleiding van uitspraken van het Europees Hof in Duitse zaken over zero-rating. Inmiddels staan de aangepaste  richtlijnen op de website van BEREC, het overlegorgaan van de Europese telecomtoezichthouders. De ACM, die dit jaar voorzitter is van BEREC, werkte afgelopen jaar mee aan de herziening.

Netneutraliteit en modemkeuze

In Europa moeten internetaanbieders internetverkeer zonder discriminatie behandelen. Ze moeten dus al het internetverkeer op dezelfde manier behandelen. Zo kan het internet zich vrij en onafhankelijk blijven ontwikkelen. Dit heet netneutraliteit en ligt vast in de Open Internet Verordening. Dat betekent bijvoorbeeld: geen internetverkeer blokkeren en niet onnodig beperken. Bij gebruik van zero-ratingdiensten worden bijvoorbeeld video- of muziekstreaming-apps, niet in rekening gebracht. Dat is volgens het Hof discriminatie en daarom in strijd met de Open Internet Verordening.

Een ander onderdeel van netneutraliteit is dat consumenten een eigen modem of router moeten kunnen aansluiten op hun internetverbinding. De ACM legde in juni een last onder dwangsom op aan Ziggo, omdat de provider niet overal voldeed aan deze regels die al dateren van eind januari dit jaar. Inmiddels kunnen alle klanten van de provider een eigen modem of router aansluiten, zo liet Ziggo weten. De ACM blijft de komende tijd monitoren of er meldingen/klachten zijn van eindgebruikers.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...