ACM: dagelijkse dwangsommen als Ziggo in juli vrije modemkeuze overtreedt

modem achterkant met aansluitingen vrije modemkeuze

Ziggo krijg van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dagelijkse dwangsommen als ze deze maand de regels voor vrije modemkeuze nog overtreden. De ACM waarschuwt hiervoor omdat er nog steeds gebieden blijken te zijn waar Ziggo geen vrije modemkeuze biedt.

Het bedrijf overtreedt daarmee de regels die al sinds begin dit jaar gelden. De ACM legt het bedrijf een last op om uiterlijk 1 juli 2022 aan de regels te voldoen. Zo niet, dan volgt daarna een dwangsom van 12.500 euro per dag. Het totale bedrag aan dwangsommen kan oplopen tot maximaal 500.000 euro.

Volgens Europese regelgeving moeten klanten van internetaanbieders zelf kunnen kiezen welke eindapparaten (zoals modems of routers) ze gebruiken. Op 27 juli vorig jaar publiceerde de ACM een zogeheten beleidsregel over de uitleg van deze regels. Daarin stond dat de regels op 28 januari 2022 in Nederland zouden ingaan.

De regels voor vrije modemkeuze moeten innovatie bevorderen en concurrentie op de markt voor eindapparaten stimuleren. Ook wordt het laagdrempeliger voor zowel consumenten als bedrijven om naar een andere internetaanbieder over te stappen wanneer ze hun eigen modem kunnen blijven gebruiken.

Ziggo zei in maar dit jaar al dat er eerst aanpassingen aan het netwerk nodig zijn. Het bleef steeds onduidelijk wat het bedrijf eraan doet, en per wanneer de keuze wel mogelijk is. Op de site van alle internetproviders staan inmiddels wel aan welke specificaties modems moeten voldoen om van hun diensten gebruik te kunnen maken.

“Vrijwel alle internetaanbieders voldoen inmiddels aan de regels voor vrije modemkeuze”, zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten. “We hebben alleen geconstateerd dat het voor sommige klanten van Ziggo nog steeds niet mogelijk is om een modem of router van eigen keus aan te sluiten. Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen die keuze heeft, hebben we in februari al aangekondigd dat we daar mogelijk handhavend tegen gaan optreden.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X