Moeten bedrijven een voorkeur hebben voor een bepaalde webbrowser?

Je medewerkers denken er waarschijnlijk niet over na welke webbrowser ze gebruiken, maar pas op, het kan een belangrijke invloed hebben op de beveiliging van je bedrijf. Een goede browsergewoonte is een belangrijk onderdeel van een internet beveiligingsstrategie, maar sommige browsers hebben betere beveiligingsfuncties dan andere, en dat is dan ook een van de belangrijkste aspecten van een webbrowser.

Google Chrome

Op het gebied van beveiliging lijkt Google Chrome de beste keuze, omdat het gebaseerd is op een zeer goede systeem-engine, die heel snel beveiligingspatches kan toepassen. Chrome liet zich sterk zien in de hacking wedstrijden, waar het als beste uit de bus kwam van alle andere browsers.

Jammer genoeg staat Chrome bekend om zijn lage privacy. De browsergeschiedenis, als medewerkers op online gokkasten spelen in een online casino, locaties, aankopen, muziekvoorkeuren en registratiegegevens van gebruikers worden door Google gevolgd en geanalyseerd. Het bedrijf heeft zelfs advertentie-blokkers uit Google Play verwijderd, zodat gebruikers niet langer advertenties kunnen blokkeren.

Microsoft Internet Edge (voorheen Internet Explorer)

Microsoft Edge is de standaard browser voor de meeste organisaties die Windows besturingssystemen gebruiken. Er zijn wat problemen gerezen met de vorige versie van Internet Explorer, die nu is bijgewerkt. ActiveX-ondersteuning en de help-objecten van de webbrowser waren in Internet Explorer een veelvoorkomende aanvalsvector voor hackers. Dit is verholpen met Microsoft Edge. Een groot deel van de problemen met de vorige versie van Internet Explorer zijn met de huidige Edge-versie gelukkig verholpen.

Deze versie is niet compatibel met oudere versies van Windows en is daarom geen haalbare optie voor organisaties die deze versies nog gebruiken.

Opera

In het begin had Opera niet de beste beveiligingsreputatie. Gelukkig namen de ontwikkelaars Chromium over in 2013, dat dezelfde engine is als Google Chrome. Bijgevolg verbeterde ook de beveiliging aanzienlijk.

Met Opera’s update van april 2016 is een privénetwerk toegevoegd. Dat betekent dat gebruikers of medewerkers privé en veilig kunnen browsen. Bovendien heeft het programma een geïntegreerde adblocker (om advertenties te blokkeren).

Vandaag heeft Opera niet de grootste marktaandeel, waardoor het een minder aantrekkelijke browser is voor hackers. Hoewel dit de browser niet veiliger maakt, kan het de kans om aangevallen te worden wel verkleinen.

Mozilla Firefox

Ondanks het feit dat het beschouwd werd als een van de beste webbrowsers voor beveiliging, heeft Mozilla Firefox de laatste jaren wat aan populariteit verloren. Hackers konden heel snel de browser hacken tijdens de hackingwedstrijden en helaas werden ze hiernee niet meer uitgenodigd, omdat de wedstrijd zich wilde richten op browsers die echte verbeteringen in de beveiliging hadden aangebracht.

Als privacy belangrijk voor je is, kan de beveiliging van Firefox verbeterd worden door de Privacy Tools plugins te installeren. In vergelijking met andere browsers verzamelt Mozilla heel weinig gegevens en verkoopt die niet aan derden. Daarom kan iedereen de broncode controleren op kwaadaardige inhoud.

Het is belangrijk op te merken dat elke browser zijn grenzen heeft als het gaat om de veiligheid van een bedrijf. Je kunt altijd kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen, ongeacht welke browser je gebruikt, als je onbeveiligde websites bezoekt, veiligheidsupdates niet installeert, en op advertenties klikt.

 

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X