Adriaansens: “Deur niet dicht voor buitenlandse bedrijven, wel kritischer kijken”

MLdigital Ministerie van Digitale Zaken podcast logo

“Je moet de deur niet dichtgooien voor buitenlandse bedrijven, maar wel kritischer kijken.” Dat zegt minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat in de podcast Het ministerie van Digitale Zaken van branchevereniging NLdigital.

Nederland is volgens de minister bij uitstek een land dat kan innoveren. We hebben daar ook het geld, de kennis en de ambitie voor. “En we zijn al heel lang een handelsland, daar moeten we zuinig op zijn.”

De minister voegt eraan toe dat we niet naïef moeten zijn over buitenlandse bedrijven. “We moeten kritisch kijken met wie we zaken doen en welke technologie we vrijgeven. Maar dat wil niet zeggen dat je de deur helemaal dicht moet gooien. Voor een heleboel producten, kennis en technologie hebben we bijvoorbeeld China hard nodig. Sterker nog: als je kijkt naar de duurzaamheidsopgave, met iedere stap die we zetten om groener te worden, worden we ook een stukje roder. Want veel grondstoffen komen uit China. Dat hebben we niet zomaar opgelost ergens anders in de wereld.”

Bedrijfsleven

Voordat ze de politiek in ging had Adriaansens een lange carrière in het bedrijfsleven. Technologie heeft daarin altijd een grote rol gespeeld. De minister blijkt zelf ook een ‘early adopter’. Al aan het begin van haar carrière bracht ze een pc mee naar haar advocatenkantoor, in een tijd dat niemand nog een computer op zijn bureau had staan.

De minister toont zich in de podcast vooral optimistisch over de kansen van digitalisering. Ze benadrukt het belang van de juiste randvoorwaarden en een goede samenwerking tussen bedrijfsleven, dus ook buitenlandse bedrijven en de overheid. Adriaansens pleit daarnaast voor een pragmatische en realistische kijk op maatschappelijke vraagstukken:

“Ik ben een pragmaticus. En ik heb grote idealen, ik wil werken aan een betere wereld. Die betere wereld is groen. Die betere wereld is weerbaar. Die betere wereld geeft kansen aan iedereen om mee te doen. Ik geloof alleen in een bepaalde tijd die je nodig hebt om dingen voor elkaar te krijgen. Met alleen het stellen van doelen kom je er niet. Het moet ook haalbaar zijn.”

In de podcast komt ook het groeiende tekort aan arbeidskrachten ter sprake. De minister ziet dat digitale technologie in andere sectoren helpt om processen efficiënter in te richten. Daarvoor zijn dan wel voldoende mensen nodig met digitale vaardigheden. “Mensen meenemen begint al op jonge leeftijd. Zo hebben we het Nationaal Groeifonds waar middelen zijn vrijgemaakt om leermiddelen te helpen ontwikkelen. En supporten we onze ondernemers met werkplaatsen, Europese subsidies en met regelingen zoals Mijn Digitale Zaak.”

De podcast

Het ministerie van Digitale Zaken is een podcast van branchevereniging NLdigital. Toen bij het aantreden van het huidige kabinet bleek dat er geen ministerie van Digitale Zaken kwam, besloten Lotte de Bruijn van NLdigital en podcastmaker Robin Rotman deze zelf op te richten. De podcast wil de politiek en het digitale bedrijfsleven dichter bij elkaar brengen. Daarom spreken Lotte en Robin beleidsmakers en andere belangrijke spelers uit ‘de polder’ over hun visie en ambities rond digitalisering.

Minister Adriaansens is de eerste gast van het vierde seizoen. In vorige seizoenen schoven onder andere Kamerleden aan uit de commissie Digitale Zaken en leden van het Europees parlement met digitalisering in hun portefeuille. Ook staatssecretaris Van Huffelen was al eens te gast in de podcast.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X