Afvlakking aantal IT-vacatures, vraag stabiliseert

werk arbeidsmarkt

In het derde kwartaal van 2022 vlakt het aantal IT-vacatures af en dat geldt vooral voor IT-support.  Die vraag is over de top heen. Dat blijkt uit de nieuwste IT-arbeidsmarktmonitor.

In 2021 zagen we kwartaal op kwartaal een stijging in het aantal ICT-supportvacatures, in zowel het tweede als nu het derde kwartaal van 2022 zien we een duidelijke afname. Met name de functie van ICT-werkplekbeheerder laat een daling zien van ruim 10% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021.

Wel blijven er een stijging in het aantal IT-vacatures ten opzichte van vorig jaar van systeembeheerder en functioneel applicatiebeheerders. In de top vijf meest gevraagde functies van het derde kwartaal van 2022 zit geen verandering. De meeste vraag is naar developers, gevolgd door de IT-infrastructuurrollen.

Vraag stijgt meest in Noord-Brabant

Opvallend is de stijging in IT-vacatures in de provincie Noord-Brabant. In een kwartaal tijd steeg het aantal uniek geplaatste IT-vacatures met ruim 35% naar 2.006 unieke IT-vacatures. Met name ASML, VDL Groep, ING en Vanderlande Industries vragen meer IT’ers. Daar waar eerder de vraag zich beperkte tot de randstad zien we de vraag nu ook verspreiden naar Noord-Brabant, Drenthe en Flevoland.

Het salaris van deze mensen steeg het afgelopen met 7%. Het gemiddelde salaris voor een IT-professional ligt op dit moment op € 53.000. Daarbij vindt men de werknemer de werkgever vaak niet verantwoordelijk voor compensatie van de inflatie, blijkt uit een poll op LinkedIn. Zestig procent geeft aan dat de overheid hier verantwoordelijk voor is. Toch geeft ook bijna 25% aan dat de werkgever hier verantwoordelijk voor is. Slechts 10% geeft aan dat het eigen verantwoordelijkheid is.

Veel banenwisseling bij junior IT-professionals

Het aantal actief zoekende IT-professionals is historisch laag, namelijk 1%. Het aantal niet zoekende IT-professionals is 46%. Toch staat meer dan de helft, 53%, open voor een baanwissel, wat zorgt voor veel beweeglijkheid op de arbeidsmarkt.
De meeste wisselingen zien we bij junior IT-professionals, waarbij binnen jaar veranderen van baan geen uitzondering is. Pullfactoren in deze wisselingen zijn werksfeer, goed salaris en de inhoud van het werk. Ook vast contract en de reistijd zijn belangrijke factoren in deze overstapkeuzes.

Vorig kwartaal was er een grote groei in het aantal freelance-opdrachten in de IT. Dit kwartaal zien nog steeds een groei, maar vlakt wel af. In het derde kwartaal van 2022 was de Freelance Markt-Index van freelance.nl 103, in het tweede kwartaal was deze nog 115. De score van 103 geeft aan dat het aantal freelance-opdrachten wel licht blijft stijgen, maar toch echt wel minder hard dan het kwartaal hiervoor.

Lees ook:

  • Werkgevers lopen IT’ers mis door bedrijfscultuur
  • Okey, je bent IT-er of wilt een IT-er worden. En dan?

Gerelateerde berichten...