AI helpt biologische boeren

duurzame digitalisering muis met plantje biologische boeren

Volledig biologische landbouw is bijzonder arbeidsintensief en zeker met de huidige krappe arbeidsmarkt is dat een grote uitdaging. Toch willen we in toenemende mate biologisch verantwoorde voeding, zonder bestrijdingsmiddelen. FME-lidbedrijf Trabotyx ziet deze trends, en ziet grote mogelijkheden voor robotica en AI om de biologische boeren een robothandje te helpen.

Biologische landbouw en hightech, je brengt ze niet snel met elkaar in verband. Tim Kreukniet, medeoprichter van Trabotyx: “AI en beeldherkenning zijn goed in staat onkruid te detecteren, robotarmen zijn nauwkeurig genoeg om het onkruid te verwijderen en zelfrijdende elektrische platforms zijn beschikbaar. De grootste uitdaging nu is om de techniek samen te laten werken op een akker vol stof, mul zand, wind en water.”

Automatiseren is noodzaak

Het bedrijf heeft intussen een pilot op een akker biologische wortels. Op een hectare groeien op ieder moment zo’n 250.000 tot 300.000 onkruidkiemen. Praktisch betekent dit dat je elke 10 dagen veertig mensuren nodig hebt om één hectare onkruidvrij te maken. “Dat moeten we automatiseren willen we dat werkbaar houden en kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar biologische landbouwproducten,” aldus Kreukniet.

Trabotyx gebruikt hiervoor een elektrisch platform, in de toekomst zelfrijdend, met daarop camera’s en vier robotarmen. Een stukje AI herkent de verschillende soorten onkruid. Aan de robotarmen zitten boortjes die het ontkiemende onkruid ‘wegboren’. Volgens Kreukniet kan iedere robotarm zo binnen 200 milliseconden een stukje onkruid herkennen en doden.

Toekomst

“Op een akker wortels staan nu drie van deze autonoom rijdende elektrische platforms. Als één robot stilligt, wil je wel dat het werk doorgaat. Onze klant, de biologische boer, betaalt niet voor een akker vol onkruid,” aldus Kreukniet. En hoe zie je de toekomst voor deze systemen? “Als we het systeem feilloos werkzaam krijgen op een ruwe akker, kunnen we opschalen. Je zou dan een brede arm achter een tractor kunnen hangen met tientallen robotarmen en camera’s. Nog mooier zou zijn verschillende kleine robots die hun eigen snelheid bepalen op basis van de hoeveelheid onkruid.”

De eerste pilots draaien nu goed, de eerste commerciële pilot is nu gaande en daarna volgt in de komende jaren de fase van verdere opschaling naar een commercieel product. Na wortels staat een veld uien gepland. Kreukniet besluit: “Het streven moet zijn om het systeem dusdanig verder te ontwikkelen dat het ook voor alle gangbare teelt geschikt wordt, zodat we chemievrij kunnen telen, dat is de stip op de horizon.”

Lees ook:
  • De toekomst van woningzoeken met AI en ChatGPT
  • ‘Gebruik van AI in financiële sector brengt ook discriminatie met zich mee’

Gerelateerde berichten...