AI-kerk Way of the futute sluit deuren

AI Artificial Intelligence

De Amerikaanse virtuele ‘AI-kerk ‘Way of the Future van ex-Google-medewerker en ontslagen Uber-werknemer Anthony Levandowski sluit definitief de deuren. Dat schrijft TechCrunch.

Levandowski kreeg ontslag bij Uber vanwege stelen van bedrijfsgeheimen. Hij startte de AI-kerk in 2015.  Het moest “een goddelijk figuur op basis van kunstmatige intelligentie zowel ontwikkelen als promoten.” De bedoeling was de maatschappij te verbeteren door deze godheid te aanbidden.

Levandowski wilde vooral mensen overtuigen dat de ontwikkeling van AI ethisch verantwoord moet gebeuren.  “We proberen nu machines dingen laten doen waar we zelf niet toe in staat zijn”, stelde de kerk. “Maar we vinden daarbij dat deze machines rechten nodig hebben, zeker als ze tekenen van intelligentie tonen. Het is ongeveer net zoals dieren ook rechten hebben.”

Eind vorig jaar stopte de AI-kerk definitief. Dat blijkt uit documenten die bij de Amerikaanse staat Californië lagen. Daarbij werden meteen in juni vorig jaar alle kerkgelden van 145.000 euro (175.172 dollar) aan een burgerrechtenorganisatie gegeven. Levandowski stak dus niets in eigen zak.

Tegen TechCrunch zei hij dat de sluiting van de kerk al langer in de lucht hing. Ze beschikten namelijk niet over een fysiek kerkgebouw en er vonden ook geen bijeenkomsten elders plaats.

Pardon

Intussen kreeg Levandowski ook een presidentieel pardon vlak voor de machtsoverdracht van oud-president Donald Trump aan de democraat Hoe Biden. Daarmee ontloopt Levandowski een straf van anderhalf jaar vanwege diefstal van bedrijfsgeheimen van Google. Bij zijn vertrek bij dat bedrijf nam hij duizenden bestanden mee en gebruikte die voor de oprichting van Otto. Dit bedrijf dat zelfrijdende vrachtwagens wilde maken is later door taxibedrijf Uber overgenomen.

Levandowski bekende overigens wel al schuld aan de datadiefstal. De rechter die zijn zaak behandelde noemde hem briljant en ook belangrijk voor de VS.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X