AIVD: Digitale aanvallen door andere landen steeds moeilijker te ontdekken

spionage spyware

Digitale aanvallen en spionage door andere landen zijn steeds moeilijker te ontdekken. Dat schrijft de AIVD in zijn jaarverslag over 2018.

Steeds agressiever en assertiever verschaffen deze andere landen zichzelf diepgravend en structureel toegang tot belangrijke informatie of vitale systemen binnen Nederland.

Ook is het steeds ingewikkelder te achterhalen wie precies achter de aanval zit. Staten opereren steeds brutaler en schaamtelozer. De hackoperatie bij OPCW is hier volgens het rapport een voorbeeld van.

 

Doelen

Als staten digitale middelen inzetten voor spionage en sabotage om zo hun eigen politieke, militaire, economische en/of ideologische doelen te bereiken ten koste van Nederlandse belangen, spreken we van een offensief cyberprogramma.

“Uit onze onderzoeken blijkt dat landen als China, Iran en Rusland dergelijke cyberprogramma’s hebben, gericht tegen Nederland” stelt het AIVD in haar jaarverslag. “Iedereen die specifieke of specialistische kennis bezit, kan doelwit zijn van spionage. Niet iedereen is zich daarvan bewust.”

 

Brutaliteit

Volgens de Nederlandse geheime dienst kenmerkt het jaar 2018 zich vooral door de brutaliteit waarmee inlichtingenofficieren zich bij spionage-activiteiten lieten zien. De poging van de Russische militaire inlichtingendienst GROe om toegang te krijgen tot het netwerk van de OPCW in Den Haag, toont aan hoe ver deze dienst hierin gaat.

Volgens de dienst is verder gebleken dat digitale spionage steeds complexer wordt. “Statelijke actoren maken in toenemende mate gebruik van vaker gebruikte methoden en technieken. Daardoor wordt het vaststellen van de herkomst van een aanval (attributie) bemoeilijkt. Daarnaast gebruiken statelijke actoren in toenemende mate internetserviceproviders en managed service providers als springplank om binnen te dringen bij een doelwit.”

Deze dienstverleners hebben uit hoofde van hun werk vaak diepgravende, omvangrijke en structurele toegang tot informatie van organisaties of personen. Zulke methoden bemoeilijken detectie, analyse en attributie van digitale aanvallen.

 

Spionage

Steeds meer landen richten zich op politieke en/of economische spionage, zo blijkt uit het rapport. “Wij zien in onze onderzoeken dat China, Iran en Rusland daarvan de voorhoede vormen. Voor Rusland is ons land een interessant doelwit voor spionage. Het strategisch belang van de Nederlandse politiek en rechtspraak is voor Rusland sterk toegenomen sinds het neerhalen van vlucht MH17 in juli 2014.”

Nederland heeft verder al lange tijd de interesse van Rusland vanwege het lidmaatschap van de NAVO en de EU. De Russen willen graag te weten komen welke positie Nederland in die samenwerkingsverbanden inneemt.

Om hier inzicht in te krijgen, zetten de inlichtingendiensten naast digitale ook nog steeds klassieke spionagemiddelen in, zoals het rekruteren van menselijke bronnen.

 

Gerelateerde berichten...